Met de command line kun je leren toveren op je computer. Vanavond publiceer ik hier een groot stuk over. Je kunt ook zelf alvast beginnen, maar hoe doe je dat? Hoe krijg je al die verschillende codes onder de knie? Gelukkig zijn er online heel veel goede bronnen te vinden die je bij het beheersen van de command line kunnen helpen.

Je kunt beginnen met het lezen van de handleiding van systeemarchitect René Krewinkel. Hij heeft speciaal voor De Correspondent een goed overzicht gemaakt met achtergrondinformatie over de command line, voorbeelden en opdrachten van commando’s en ook een aantal scripts dat je kunt gebruiken.

Een goede vervolgstap is Codecademy. Sowieso is deze gratis leeromgeving een goede plek om een aantal programmeertalen onder de knie te krijgen. Codecademy biedt ook een interactieve aan. Je krijgt concrete opdrachten en ziet meteen of je die goed uitvoert en wat je anders moet doen.

Sowieso is deze gratis leeromgeving een goede plek om een aantal programmeertalen onder de knie te krijgen

Een andere goede aanbieder is Learn Code the Hard Way. Die heeft naast een prima cursus over ontwikkeld. De tekstversie is gratis. Het uitgangspunt van Learn Code the Hard Way is dat je veel fouten moet maken voordat je iets leert. Deze cursus is dus hard werken, veel zoeken en googelen, maar levert voor de doorzetters ook veel op.

Zelf heb ik met plezier gekeken van programmeur Wes Bos. Die cursus gaat deels over de command line, maar vooral over de populaire shell ZSH, het programma waarin de command line opereert. Al kijkende en doende (doe het vooral na), krijg je een aardig gevoel voor de terminal.

YouTube
Een voorbeeld van de cursus van Wes Bos.

Speciaal voor Windowscomputers is er nog deze korte online tutorial die ik wel goed vond. In drie afleveringen van ieder tien minuten wordt je de basis bijgebracht.

YouTube
Dit is de eerste aflevering. De rest kun je op YouTube bekijken.

Ik vond ook nog deze tutorial die wat meer gericht is op serverbeheer. Daarin wordt ook wat meer uitgelegd over Unix/Linux-systemen, zodat je wat meer zicht krijgt op wat voor systeem je precies werkt (Mac OS is ook gebaseerd op Unix). Meer voor de fijnproevers.

YouTube
Unix, Linux en de command line.

Een andere handleiding die je wat meer vertelt over Unix en Linux is Daarnaast heb je daar ook de mogelijkheid om meer te leren over shell scripts. Deze tutorial gaat dus wat verder en leert je nog meer de kracht van de command line te benutten.

Als je nóg een stapje verder wilt, dan kan je ook nog op deze terecht. Ik heb hem zelf niet helemaal doorlopen, dus kan er geen definitief oordeel over geven.

En dan is er nog een Twitteraccount dat dagelijks een aantal tips de wereld inslingert. Het zijn wel tips voor wat meer geavanceerd gebruik, maar wellicht ter inspiratie.