Het zijn nu niet meteen de dagen waarop je Europa met vooruitgang associeert.

De almaar dooretterende Griekse crisis. De dreiging van een Grexit en een Brexit. De onmacht om samen te bedenken wat we kunnen doen nu er kinderen op onze stranden aanspoelen. De tweespalt tussen de Europese Commissie en landen als Duitsland die asielzoekers willen verdelen over de EU-landen versus lidstaten als Hongarije die daar niets voor voelen. De angst voor het terrorisme en de oorlogen aan de randen van Europa. Het onvermogen een gezamenlijk buitenlandbeleid te voeren.

‘Europa dreigt uiteen te vallen,’ zei topdiplomaat tot voor kort de hoogste ambtenaar van de Buitenlandse Dienst van de Europese Commissie, onlangs. ‘De huidige Europese leiders praten enkel nog over het belang van hun land,’ oordeelde hij. ‘Europa heeft geen politieke strategie en geen doel meer,’ somberde hij verder.

Geen gemeenschapsgevoel. Geen ideeën meer over hoe het verder moet. Wellicht is het allemaal waar. Toch troffen theatermaker Lucas De Man en ik tijdens tal van denkers en doeners die spannende ideeën over hoe het anders kan proberen te verwezenlijken.

Alle ideeën ruim baan

Op het ‘Festival der Vooruitgang’ geven we de ideeën van deze visionairs ruim baan. Lucas De Man voert namelijk de voorstelling De Man Door Europa op. Daarin verbeeldt hij, in dialoog met de intellectuelen en kunstenaars die we op onze reis spraken, zijn visie voor een ander Europa.

Lucas De Man

Mij mag een gebrek aan onafhankelijkheid worden verweten als ik zeg dat zijn voorstelling prikkelend en meeslepend is, was even enthousiast: ‘Lucas De Man pakt in Rümke en De Man Door Europa zijn publiek op hartveroverende wijze in.’ Evenals De Cultuurpers: ‘Zelden meegemaakt dat een voorstelling zo’n actueel inzicht kon veroorzaken.’

Met trots kondig ik ook spreker aan. Zij is directeur van het European Democracy Lab in Berlijn en enthousiast supporter van het initiatief Zij zal haar prikkelende ideeën presenteren voor een ‘Europese utopie.’ Haar droom is niet het vaak met afschuw bejegende idee van ‘De Verenigde Staten van Europa’ maar een democratische, sociale en geëmancipeerde ‘Europese Republiek.’

Ulrike Guérot

Na de voorstelling van Lucas De Man en de speech van Ulrike Guérot treden de theatermaker en politiek denker onder mijn leiding met elkaar in debat. Over hun ideeën over een ander Europa. Over de herleving van de Europese democratie. Over de herovering van de publieke ruimte. Over de rol van intellectuelen en kunstenaars in het dichterbij brengen van deze gedroomde toekomst. Vanzelfsprekend is er alle ruimte om mee te denken.

Komt allen!

Informatie over de exacte tijdstippen en locaties van de programmaonderdelen volgt later.

Kom je ook onze tweede verjaardag vieren op het Festival der Vooruitgang? De Correspondent bestaat alweer bijna twee jaar. En dat moet natuurlijk gevierd! Kom dus ook naar het Festival der Vooruitgang en vier onze verjaardag met ons mee! Meer over het Festival der Vooruitgang Heb je al zin? Wacht niet langer, koop hier alvast je kaartje(s) en vier onze verjaardag met ons mee. Hier vind je de kaartverkoop Heb je nog vragen over het Festival der Vooruitgang? Wil je meer weten over het Festival? Neem dan een kijkje op onze speciale festivalpagina. Daar vind je een overzicht van de sprekers, handige route-informatie en een antwoord op de veelgestelde vragen. Hier vind je de festivalpagina

Mijn stukken over ‘In Search of Europe’:

Waarom de Grieken naar iets verlangen waar wij genoeg van hebben: meritocratie De laatste etappe van ‘in Search of Europe’ bracht mij afgelopen week in Athene. Het deed mijn zekerheden over de oorzaken van de Griekse crisis wankelen. Moeten de Grieken dan toch tekenen? Over de laatste pleisterplaats van de reis: Griekenland Train je belangstellingsspier en word een betrokkener mens Tijdens mijn reis door Europa train ik mijn sociale spieren, woon ik een begrafenis van een Syrische vluchteling bij en denk ik na over de grens tussen kunst en activisme. Wat kan kunst voor de (internationale) politiek betekenen?
Over activistische kunst in Duitsland
Deze vrolijke, cynische graaf geeft een verrassend inkijkje in Machiavelli én de Italiaanse ziel Met In Search of Europe tref ik in een palazzo in Florence een Machiavellikenner die met sardonisch genoegen zijn cynische kijk op de mens, Italië en Europa ontvouwt. Ik leer hoe onbelangrijk het algemeen belang is in Italië én hoe belangrijk daarom de utopische poging om verandering te brengen. In Search of Europe in Italië Kunst kan de muren tussen de winnaars en verliezers van de globalisering slechten Op reis met ‘In Search of Europe’ prikken de waterlanders achter mijn ogen in een oude salamifabriek in een buitenwijk van Rome. Daar wonen verschoppelingen uit alle hoeken van de aarde samen en nodigt kunst uit om bij hen op de deur te kloppen.
Lees het verhaal over Metropoliz
Samen tuinieren, koken, eten en lachen, dát is de ultieme utopie Deze maand reis ik door Europa met het project ‘In Search of Europe’. Afgelopen week landden we aan in België. Met denkers en kunstenaars spraken we over de actualiteit van Thomas More’s Utopia (1516). Ik hield in Leuven de eerste druk van het boek in handen en sprak over de morele plicht een betere wereld te bouwen. De vorige etappe van ‘In Search of Europe’ Ik ga op reis door Europa en neem mee: jullie vragen, tips en ideeën Maandag ben ik met theatermaker Lucas De Man begonnen aan een reis door Europa. In dialoog met visionaire denkers en kunstenaars van nu en van rond 1500 gaan we op zoek naar wat het continent bindt en naar nieuwe ideeën voor de herleving van Europa. Wat geef je me mee als bagage? Lees meer over In Search of Europe (en draag eraan bij)