Spring naar inhoud

Wat je kunt doen om een vluchteling te helpen

Het komende jaar wil ik de - duivels moeilijke - schuldvraag gaan onderzoeken in wat tegenwoordig de ‘vluchtelingencrisis’ is gaan heten. Want wie moet je eigenlijk aankijken bij al dit leed?

Net zoals bankiers niet in hun eentje de bankencrisis zullen hebben veroorzaakt, zullen er ook in dit complexe verhaal heel wat good guys en bad guys door elkaar lopen. Vandaar: een serie.

Op mijn oproep van donderdagavond kwamen intussen al honderden aanvullingen. Wat bleek: ik had een nog veel langere lijst kunnen aanleggen dan ik in mijn oorspronkelijke stuk deed.

Ik neem al jullie suggesties mee, en zal in elke aflevering van mijn serie de vraag centraal stellen: wat hadden zij kunnen doen om dit te voorkomen, en wat hebben zij gedaan om dit te veroorzaken?

Aan het eind van mijn oproep vroeg ik ook nog wat anders: want een onderzoek naar wie nu verantwoordelijk is, begint natuurlijk bij jezelf.

Wat kun je doen, wat moet je doen nu er duizenden vluchtelingen onze kant op komen? Te water, per vliegtuig of - zoals de vluchtelingen die nu van Boedapest naar Wenen lopen - te voet?

Ik wilde aanvankelijk alle initatieven zelf gaan inventariseren en in een overzicht zetten. Maar, een aantal anderen waren me voor en presenteerden vrijdag de website www.ikwilietsdoenvooreenvluchteling.nl.

Voor wie iets doen wil: doe er je voordeel mee. Ik wil de komende weken zelf in elk geval een aantal initiatieven op deze site gaan opzoeken voor een eerste aflevering van mijn serie. Om een antwoord te vinden op de vraag: helpt dat, goed doen?

Op deze website worden de verschillende initiatieven samen gepresenteerd. Je kunt ook zelf nieuwe initiatieven melden. Wie heeft de dood van dit gevluchte jongetje op zijn geweten Ook de collega’s van NRC maakten al een overzicht
Journalist, gespecialiseerd in boerenprotesten