Het zal jullie niet zijn ontgaan. Op De Correspondent zijn ‘privacy’ en ‘veiligheid’ prominente thema’s. Sinds dag één hebben we deze onderwerpen uitgediept en van verschillende kanten belicht.

Een kleine greep uit de verhalen en dossiers die collega Dimitri Tokmetzis en ik maakten:

* we deden onderzoek naar de digitale handel in

* we lieten zien wat de omineuze term ‘metadata’ nu

* we brachten welke gegevens er van iedereen die naar de VS vliegt worden verzameld,

* we beschreven wat over ons weet,

* we legden bloot hoe geheime diensten kunnen onderscheppen

* en zochten naar bewijsvoering voor van terrorismebestrijding.

Ondertussen nam Collega structureel van de Nederlandse onder de loep.

Op het Festival der Vooruitgang, het evenement ter ere van het tweejarig bestaan van De Correspondent, is Privacy & Veiligheid dan ook een van thema’s die centraal staan. Samen met Bart en Dimitri stelde ik het programma op.

Let op: geheel in lijn met het onderwerp moeten we over bepaalde programmaonderdelen nog een beetje geheimzinnig doen.

Het hoofd van AIVD over de toekomst

Rob Bertholee, directeur-generaal van de AIVD, zal een toespraak houden over de toekomst van de inlichtingendiensten. In welke wereld leven wij straks en wat is daarbij de functie van een geheime dienst? En welke rol speelt privacy daarbij?

Na Bertholees verhaal zal ik hem interviewen over zijn toekomstvisie en de nieuwe wet voor de inlichtingdiensten die op dit moment door het kabinet wordt voorbereid. Kom langs en praat mee!

Het Grote Privacy Experiment

Dimitri en ik zullen op het festival de resultaten van een langlopend experiment presenteren. Heel veel meer kunnen wij er op dit moment nog niet over zeggen. Maar de kans is groot dat ook onder de festivalbezoekers slachtoffers vallen.

Het ministerie van de Toekomst

In een toespraak van speechwriter Daan Windhorst reflecteert de minister van Vrijheid en Transparantie op het beleid van het ministerie sinds de oprichting in 2015. Wat is er de afgelopen tien jaar allemaal veranderd en wat zijn de plannen voor de komende beleidsperiode?

....en meer

We zijn nog druk bezig andere mooie programmaonderdelen te realiseren. Over de vorderingen houden we jullie op de hoogte.

Het festival is uitverkocht. Avondkaarten voor het feest met 22 tracks gaan nog in de verkoop. Hou daarvoor in de gaten.


Kom je ook onze tweede verjaardag vieren op het Festival der Vooruitgang? De Correspondent bestaat alweer bijna twee jaar. En dat moet natuurlijk gevierd! Kom dus ook naar het Festival der Vooruitgang en vier onze verjaardag met ons mee! Meer over het Festival der Vooruitgang Heb je nog vragen over het Festival der Vooruitgang? Wil je meer weten over het Festival? Neem dan een kijkje op onze speciale festivalpagina. Daar vind je een overzicht van de sprekers, handige route-informatie en een antwoord op de veelgestelde vragen. Hier vind je de festivalpagina

Meer lezen?

Vanaf nu te koop: mokken met foto’s van andermans kinderen (en misschien wel die van jou) Ouders zetten vaak achteloos de meest intieme foto’s van hun kinderen online, zonder te beseffen dat bedrijven daar van alles mee mogen doen. Op een koffiemok zetten en verkopen bijvoorbeeld. Dimitri Tokmetzis en ontwerper Yuri Veerman besloten dat bij wijze van privacy-experiment te doen. Lees hier het artikel over het experiment Nee, je hebt wel iets te verbergen In discussies over privacy duikt steeds dit argument op: ‘Ik heb niets te verbergen’. Waarom zou je je dan zorgen maken over de NSA of Facebook? Rob Wijnberg en ik geven elf redenen waarom dit een fundamenteel verkeerd argument is. Lees hier het artikel Hoe onze risicomijdende cultuur de solidariteit ondermijnt Het is dé trend in de verzekeringsbranche: met behulp van Big Data het gedrag van individuen in kaart brengen en korting geven aan hen die ‘gezond’ of ‘veilig’ leven. Maar het resultaat van deze ‘sociale natuurkunde’ is dat de middelmaat wordt beloond en avontuurlijkheid bestraft. Wie is er nog solidair met de excentriekelingen onder ons? Een essay van Rob Wijnberg Lees het artikel