Ontdek internetkunst en moderne klassiekers op het Festival der Vooruitgang

Marian Cousijn
Correspondent Beeldende kunst
Beeld: Momkai

Tijdens het (helaas al uitverkochte) Festival der Vooruitgang organiseren we een talkshow over de fascinerende wereld van de internetkunst. Daarnaast hebben we interessante gasten uitgenodigd om te komen praten over hun favoriete Moderne Klassiekers uit de literatuur, met als thema vooruitgang.

1. Artfest: De Webarteditie

‘Kunstgesprekken zonder bewijsdrang’. Dat is het motto van de talkshow waarin ik samen met bijzondere gasten uit de kunstwereld interview. Gesprekken die goed te volgen zijn voor nieuwsgierigen én liefhebbers – ook als je geen kunstgeschiedenis hebt gestudeerd. Dus geen gestrooi met –ismen en als er namen van kunstenaars of stromingen voorbijkomen, worden die live opgezocht met Google Images. Want praten over kunst hoeft niet ingewikkeld te zijn.

Tijdens het zoomen we binnen het thema Kunst & Verbeelding in een relatief jonge vorm van beeldende kunst. Tijdens Artfest: De Webarteditie schuiven drie gasten aan die vanuit verschillende invalshoeken over internetkunst vertellen. Ten eerste zal onderzoeker Josephine Bosma een minicollege geven over kunst in de context van het internet. Het publiek is in goede handen: Bosma doet al ruim twintig jaar onderzoek naar internetkunst en maakte de opkomst en ontwikkelingen van heel dichtbij mee. In 2011 verscheen haar boek Bosma publiceert regelmatig over de ontwikkelingen in het veld en is – niet voor niets – een internationaal veelgevraagd spreker.

De tweede gast is kunstenaar die als scholier al experimenteerde met dromerige internetkunstwerken en tegenwoordig net zo makkelijk een olieverfschilderij maakt als kunst die je alleen via een kan bekijken. Lillemon werkt samen met popsterren zoals en kan zeer bevlogen vertellen over de wondere wereld op het snijvlak van kunst en technologie.

Ten slotte spreken we Ward Janssen, curator bij het in Breda. Dat is een van de weinige musea in Nederland dat internetkunstwerken Waarom is het belangrijk dat een museum dat doet? Hoe gaat dat in de praktijk in zijn werk? En op welke manier bewaren we die kunst voor de generaties na ons? We praten erover met Janssen.

2. Moderne Klassiekers

Nee, je hoeft je echt niet te schamen als je nog nooit hebt gezien of George Orwells niet hebt gelezen. Niemand heeft tijd om zich op alle klassiekers uit de wereldliteratuur te storten. Maar welke werken vonden jullie, lezers van De Correspondent, nu echt de moeite van het inhalen waard? Vanuit stelde Ernst-Jan Pfauth het afgelopen jaar een samen over Moderne Klassiekers.

Het tweede programmaonderdeel binnen het thema Kunst & Verbeelding is hierop geïnspireerd. We gaan in gesprek met prominente gasten over klassiekers uit literatuur en film met als thema ‘vooruitgang’. De grootste meesters hebben immers met elkaar gemeen dat ze hun eigen tijd ver, ver vooruit zijn.

Wie zijn die gasten? De eerste is John Heise. Hij is astrofysicus en zal de film bespreken. Daarnaast zullen we met schrijver Frederik Willem Daem zijn favoriete toekomstklassieker bespreken. Hij debuteerde onlangs met zijn roman De derde gast wordt nog bekendgemaakt.