Een medewerker van het Nederlands Radar Proefstation. Was ook betrokken bij operatie-Easy Chair. Na het vertrek van Schimmel wordt hij directeur van het bedrijf.

Technicus. Werkzaam voor het Amerikaanse State Department. Ontdekt in september 1952 The Thing in de residentie van de ambassade in Moskou. Bijnaam: De Tapijtverkoper (reden onbekend).


Ingenieur bij het Nederlands Radar Proefstation. Wilde niet meewerken aan dit verhaal zolang de betrokken geheime diensten hun dossiers over Easy Chair niet hadden geopenbaard. Vlak voor het verschijnen van dit verhaal vernamen wij dat de heer Bijvoet op 9 augustus 2015 in zijn woonplaats in Alabama op 89-jarige leeftijd is overleden.

Zoon van Elsje, kleinzoon van Nico Schimmel. Vond in een kast van zijn ouderlijk huis samen met zijn broer Olivier de zippo en de notities van Gerhard Prins. Daarin: het verhaal over operatie-Easy Chair, het Nederlands Radar Proefstation en de samenwerking met de CIA. Lodewijk benaderde journalist Maurits Martijn, een middelbareschoolvriend.

Zoon van Elsje Schimmel, kleinzoon van Nico Schimmel, oudere broer van Lodewijk de Bruijn.

Oprichter van het Nederlands Radar Proefstation in Noordwijk. Uitvinder, ondernemer, bon vivant, oud-verzetsman, bestuurslid VVD. Goed bevriend met Louis Einthoven, hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Emigreerde in 1960 naar Zwitserland vanwege het belastingklimaat in Nederland.

De dochter van Joop van Dijk, woonachtig in Zwitserland, vlak bij het Meer van Genève. Herinnert zich nog veel over haar vader, het Nederlands Radar Proefstation en de zaken met de CIA. Bezit een deel van de memoires van haar vader.

Directeur van de CIA tussen 1952 en 1961. Meesterspion. Auteur van het standaardwerk The Craft of Intelligence. Zou zich persoonlijk bemoeid hebben met Easy Chair. Sterker: hij zou speciaal naar Nederland zijn gekomen voor een proef van het apparaat dat het NRP had gemaakt.

Hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Bijnaam: de Kolonel. Verzetsvriend van Joop van Dijk, de oprichter van het NRP. Hij legde het contact tussen de CIA en het NRP. Schrijft in zijn ongepubliceerde memoires dat de CIA naar Nederland kwam omdat ze het land en de BVD zo bewonderde.

Amerikaanse ambassadeur in Moskou. Ontving in 1945 een houten replica van The Great Seal of the United States uit handen van Russische kinderen en hing die op in zijn kantoor in zijn ambtswoning.

Medewerker van het Nederlands Radar Proefstation. ‘De man van het buitenwerk’, die de afluisterapparatuur in de ambassades in Den Haag plaatste. Verdween rond 1970 bij het NRP vanwege een burn-out.

Amerikaanse ambassadeur in 1952. Actief ten tijde van de ontdekking van The Thing in The Great Seal door technicus Joseph Bezjian. Een vondst die hij uitvoerig beschreef in zijn in 1968 met een Pulitzer Prize bekroonde memoires.

Medewerker van het Nederlands Radar Proefstation. Uitvinder, technicus. Auteur van de notities die de basis vormen van dit verhaal. Hij was een collega van Nico Schimmel, de grootvader van Lodewijk de Bruijn.

Dochter van Nico Schimmel, moeder van Lodewijk en Olivier de Bruijn. Elsje kreeg de notities over Easy Chair van Gerhard Prins, een voormalige collega van haar vader. Zij was er niet van op de hoogte dat het bedrijf waar haar vader voor werkte opdrachten deed voor de CIA. Elsje kreeg al op jonge leeftijd alzheimer. Daardoor kon ze de notities niet toelichten aan haar zonen, nadat zij die gevonden hadden.

Grootvader van Lodewijk en Olivier de Bruijn, vader van Elsje Schimmel. Eerste medewerker van het Nederlands Radar Proefstation, later directeur. Een autoriteit op het gebied van radartechnologie. In 1960 ontving hij een zippo-aansteker van de CIA, met daarin een gravure van een leunstoel (‘easy chair’) en zijn initialen.

Russisch wetenschapper, briljant uitvinder, naamgever van een van ’s werelds eerste elektronische muziekinstrumenten, de theremin. Kreeg in 1939 opdracht van Lavrenti Beria, de gevreesde baas van de geheime dienst van de Sovjet-Unie, om een draadloos en ondetecteerbaar afluisterapparaat te bouwen, zonder microfoon én batterij. Het werd The Thing, een voor die tijd ongeëvenaard technisch hoogstandje.

Oud-medewerker van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Werkzaam op de technische afdeling, betrokken bij verschillende afluisteroperaties. Was op de hoogte van operatie-Easy Chair maar hij – en vermoedelijk de hele BVD – was niet op de hoogte van het feit dat het NRP succesvolle, werkzame apparatuur wist te maken voor de CIA.

Illustraties: Lennard Kok

De naam van het afluisterapparaat dat in 1952 door Joseph Bezjian in de Amerikaanse ambassade werd gevonden. Het was een ongekend geavanceerd apparaat. Draadloos, batterijloos, microfoonloos, ondetecteerbaar. Uitgevonden door Lev Termen. De Amerikanen wilden een replica en benaderden daarvoor het Nederlands Radar Proefstation.

Ook in operatie-Leunstoel:

Operatie Leunstoel is ook als ebook verkrijgbaar Lees je een lang verhaal als Operatie Leunstoel liever op een ereader? Koop dan de ebookversie voor 5 euro. Ben je lid van De Correspondent? Dan krijg je het ebook cadeau en zit het al in je mail. Zo niet, mail dan onze redactie-assistent Gwen Martél via post@decorrespondent.nl Klik hier om het ebook te bekijken en bestellen Operatie Leunstoel: hoe een klein Nederlands bedrijf de CIA hielp om de Russen af te luisteren Een klein bedrijf uit Noordwijk, het Nederlands Radar Proefstation, werkte decennialang voor de CIA. Het bouwde geavanceerde afluisterapparatuur die de Amerikanen inzetten tegen de Sovjet-Unie. Ik kwam dit verhaal op het spoor doordat een oude schoolvriend mij documenten van zijn opa gaf. Samen met inlichtingenexpert Cees Wiebes reconstrueerde ik in anderhalf jaar de nog nooit vertelde sleutelrol die dit Nederlandse bedrijf speelde tijdens de Koude Oorlog. Lees hier het verhaal Deze drie (uitgetikte) A4’tjes vormen de aanleiding van operatie-Leunstoel De aanleiding voor operatie-Leunstoel waren de notities van Gerhard Prins. Notities die bovendien als onderligger dienden voor ons hele onderzoek. In deze update: een transcript van die notities. Lees hier de brief Waarom operatie-Leunstoel vruchtbaar én frustrerend was Samen met Cees Wiebes deed ik anderhalf jaar onderzoek naar operatie-Easy Chair: een samenwerking tijdens de Koude Oorlog tussen de CIA en een klein bedrijf uit Noordwijk, het Nederlands Radar Proefstation. Het was een vruchtbaar en tegelijkertijd frustrerend onderzoek. Daarom een verantwoording. Lees hier de verantwoording van het onderzoek Hoe werkte The Thing? En hoe verhoudt die technologie zich tot de recente Snowden-documenten Wij vroegen technische afluisterexpert Peter Koop om de technologie van The Thing uit te leggen. Ook vroegen we hem om te analyseren wat de relatie is met de Snowden-documenten. Zijn conclusie: sommige van de uitgelekte afluisterapparaten die de NSA gebruikt, zijn directe afstammelingen van The Thing. Lees hier de explainer van Peter Koop Geen tijd voor de lange versie? Lees hier een samenvatting. Let op: met spoilers Het verhaal over operatie-Leunstoel telt ruim twaalfduizend woorden. Dat zijn zo’n tachtig bladzijden. Voor wie geen tijd heeft die lange versie te lezen, hier een korte (en droge) samenvatting. Bevat spoilers! Lees hier de samenvatting van het verhaal