Bijzonder: China en de Verenigde Staten onderhandelen over vredesdeal in het digitale domein
De New York Times komt vandaag met een bijzondere onthulling: de Verenigde Staten en China onderhandelen over een verdrag dat de inzet van digitale wapens in vredestijd aan banden moet leggen. Inzet van de onderhandelingen, aldus de Times is dat de landen beloven niet als eerste elkaars (digitale) infrastructuur aan te vallen in vredestijd.
De laatste jaren zijn er grote spanningen tussen de Verenigde Staten en China over diefstal, spionage en sabotage in het digitale domein. Uit de Snowden-onthullingen is gebleken dat de Verenigde Staten bijvoorbeeld netwerkapparatuur van het Chinese technologiebedrijf Huawei manipuleert voor spionagedoeleinden. De Chinezen op hun beurt worden verantwoordelijk gehouden voor de enorme diefstal van personeelsdossiers van 22 miljoen Amerikaanse ambtenaren (de zogenoemde OPM-hack). Over het algemeen wordt aangenomen dat beide landen diep in elkaars netwerken zitten met afluisterapparatuur en logische bommen - software die op het moment dat het nodig is schade kunnen aanrichten.
Mocht het tot een verdrag komen, dan is dat een van de eerste voorzichtige stappen op het gebied van wapenbeheersing in het digitale domein, iets dat door velen als zeer problematisch wordt gezien. Als je meer daarover wilt weten, lees dan mijn verhaal uit dit voorjaar over digitale oorlogvoering.
Het verhaal in de New York Times En mijn verhaal: de online wapenwedloop is begonnen, dus waar blijft het vredesplan? En hier een notitie van Maurits Martijn over de OPM-hack