Spring naar inhoud

Help deze journalist de Nederlandse zorgelite in kaart brengen

Bestaat er zoiets als een Nederlandse zorgelite? Met deze fascinerende vraag is onderzoeksjournalist Eelke van Ark deze maand een campagne begonnen op het journalistieke crowdfundingplatform Yournalism. Ark zal haar bevindingen publiceren op de financieel-economische website voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money.

Het onderzoek van Van Ark spitst zich toe op de architecten en krachten achter de introductie van ons huidige, van marktprikkels doorspekte, zorgstelsel. Op Yournalism schrijft van Ark:

‘De grote stelselwijziging binnen onze zorg in 2006, werd aan het volk verkocht als rem op de zorgkosten; marktwerking zou efficiency en besparingen opleveren. Die belofte is nooit waargemaakt. Integendeel: de kosten stegen fors en de geldstromen lopen bovendien via andere kanalen dan voorheen.’

Kortom, Van Ark gaat een manmoedige poging wagen om de Nederlandse zorglobby in kaart te brengen. Wie trekken er feitelijk aan de touwtjes in ons zorgsysteem? En wie profiteren nu werkelijk van het nieuwe zorgstelsel?

Om haar onderzoek te kunnen uitvoeren, heeft Van Ark 5.000 euro nodig. Ik wil Eelke van Ark van harte ondersteunen in haar dappere poging. Jij ook?

Lees hier meer over het onderzoek (en draag eraan bij) En hier de website van Follow The Money
Correspondent Marktwerking