Pap. Elke ochtend eet ik pap. Ook als het hartje zomer is of als ik een kater heb: pap. Ik giet melk in een pannetje - die zonder uitzondering aanbrandt - en roer daar Brinta doorheen. Of havermout, als ik in een avontuurlijke bui ben.

Nog een ingrediënt van mijn ochtendritueel: iets kijken. Lezen en eten is een onmogelijke combinatie in mijn boek, dus kijk ik filmpjes bij het ontbijt. Met een dampende kom installeer ik me voor mijn laptop en zoek naar geschikt kijkvoer. De Wereld Draait Door van gisteravond? Het nieuws? Heel Holland Bakt?

Maandag is de beste dag. Dan staat de nieuwe online! De Britse komiek presenteert elke zondagavond zijn show Die wordt uitgezonden op de Amerikaanse betaalzender HBO, maar is op het (bijna helemaal) gratis terug te kijken.

Zo begin ik mijn dag dus het liefst: met een bak Brinta en een flinke lachbui om deze Britse nerd. Wat maakt hem zo goed? Vier redenen waarom ik niet kan wachten tot maandagochtend.

1. John Oliver is diepgravend

Ik leerde John Oliver kennen door collega Thalia Verkade. Zij vorig jaar een van nieuwssite The Daily Beast met de titel ‘Last Week Tonight maakt echte journalistiek, wat John Oliver ook zegt.’

Het stuk besprak een aflevering van Last Week Tonight van een week eerder. Daarin werd gehakt gemaakt van het cijfergegoochel van de Miss America-verkiezing. De organisatie zou 45 miljoen dollar aan universiteitsbeurzen beschikbaar stellen aan deelnemers van de schoonheidswedstrijd. Na behoorlijk wat uitzoekwerk van de redactie bleek: volstrekte onzin.

Persbureau AP noemde het ‘onderzoeksjournalistiek.’ Zoals de titel van het Daily Beast-artikel al doet vermoeden, is Oliver het daar niet mee eens: ‘Het is geen journalistiek, het is komedie.’ Niet gek dat hij dat zegt, want als journalist ben je meteen gebonden aan bepaalde regels.

Journalistiek of niet, ik was nieuwsgierig geworden en bekeek de aflevering over Miss America. Na een grap over ‘kontlijm’ in de achtste minuut was ik overtuigd: John Oliver is briljant.

YouTube
De aflevering over Miss America.

2. John Oliver is een nerd

Vierkante bril, Brits accent en ongemakkelijke motoriek: alles aan John Oliver is nerdy. Nergens wordt dat duidelijker dan in zijn interview met Edward Snowden. Je ziet Oliver zenuwachtig door Moskou lopen, onhandige grapjes maken en uiteindelijk hard weghollen omdat hij bang is dat de National Security Agency hem volgt.

De aflevering laat nog iets zien: het vermogen van Oliver om saaie en complexe onderwerpen toegankelijk te maken. Hij vraagt Snowden uit te leggen wat er met piemelfoto’s gebeurt bij de veiligheidsdiensten. Wat volgt is, nou ja, kijk zelf maar…

YouTube
De aflevering over surveillance, inclusief het interview met Edward Snowden.

3. John Oliver zet problemen slim op de kaart

Spoiler alert: Oliver gaf Edward Snowden een foto van zijn eigen penis. In een andere aflevering maakte hij een over anticonceptie met bekende Amerikanen. Weer een andere keer hoe een debat over klimaatverandering gaat als de verhouding representatief is: 97 wetenschappers die in het broeikaseffect geloven en 3 die dat niet doen.

Maar het beste voorbeeld van Olivers originaliteit is wel: de oprichting van zijn eigen kerk. Maandenlang deed hij onderzoek naar tele-evangelisten. Die prediken op televisie dat mensen geld moeten storten waarvoor God ze uiteindelijk welvaart zal teruggeven. Onzin, vond Oliver. Nog belachelijker: het is ontzettend gemakkelijk om zo’n geloof op te zetten én je hoeft geen belasting te betalen.

Om de stupiditeit van de situatie aan te tonen, richtte Oliver

YouTube
De aflevering over tele-evangelisten.

4. John Oliver is gewoon ontzettend grappig

Tsja, hier kan ik elk ander filmpje van het YouTubekanaal gaan bespreken. John Oliver is gewoon ontzettend geestig op een heel slimme manier. Zo geestig dat ik me regelmatig verslik in mijn Brinta.

Waarom? Dat moet je zelf maar bekijken.

Waarschuwing: De show is nu even met vakantie. Maar het YouTubekanaal staat vol tijdloze pareltjes.

Duik in een schatkamer van grappige filmpjes Op het YouTube kanaal vind je (gedeeltes van) afleveringen van Last Week Tonight. Ook zijn er speciale ‘web exclusives’, filmpjes die alleen op internet te zien zijn. Klik hier voor het YouTube kanaal.

Eerder in deze reeks:

YouTube is te groot geworden. Help mee de pareltjes te vinden Bijzondere YouTubekanalen die niet door mensen in je eigen culturele omgeving of taalgebied worden gekeken, blijven gemakkelijk buiten je blikveld. Komende week tippen we daarom hier onze favoriete YouTubers. En horen we heel graag wie jullie YouTubehelden zijn. Lees hier de aftrap van deze reeks terug YouTube is de ideale Nerd TV. Vijftien tips voor de donkere decemberdagen YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega’s deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: vijftien lekker nerderige programma’s die op de gewone tv ontbreken. Lees hier Dimitri Tokmetzis’ aanbevelingen terug

En verder:

Een ode aan Jon Stewart, vader van de onderzoekssatire John Oliver is bekend geworden als side-kick van Jon Stewart. Stewart was de geestelijk vader van een heel nieuw genre op tv: de onderzoekssatire. En de grote inspiratiebron achter het motto van De Correspondent. Deze week kondigde hij aan na zestien jaar te stoppen met The Daily Show. Wat maakte Jon Stewart zo briljant? Lees Rob Wijnbergs ode hier terug. Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de wereld van cijfers. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van mijn verhalen en deel ik het beste wat ik zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #nerdalert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail