De Palestijnen op de Westbank zitten in een kooi. Een 500 kilometer lange muur scheidt hen van de Israëliers en vaak ook van elkaar. Toch naar Israël gaan is mogelijk, maar enkel via een extreem moeizame procedure. Denk: lange rijen, getraliede doorgangen en eindeloze controles. Nooit weet je van tevoren of je de benodigde vergunning krijgt.

Het ontmoedigt de Palestijnen niet de muur toch te slechten. Om te werken (de werkloosheid is hoog aan hun kant van de muur), of familie en vrienden te bezoeken. Want soms snijdt de muur hele dorpen doormidden. Woont je dochter opeens aan de andere kant van de muur.

Soms snijdt de muur hele dorpen door midden. Woont je dochter opeens aan de andere kant van de muur

Iedere dag kiezen velen daarom noodgedwongen voor de illegale manier. Ze proberen over de muur te klimmen, maken er een gat in of graven zich eronderdoor.

De Palestijnse filmmaker Khaled Jarrar legde allerlei pogingen vast om de muur te slechten. Het resultaat is deze mini-documentaire, getiteld De Kooi - een wrange, onthutsende en soms ontroerende film, gemaakt uit materiaal van zijn langere documentaire The Infiltrators. Sommige beelden vergeet je niet makkelijk: de haast vanzelfsprekende manier waarop een Israëlische soldaat iemand die de muur is overgestoken op de knieën dwingt en in het gezicht schopt; de handen van moeder en dochter die elkaar raken onder een spleet in de muur.

De Kooi is de eerste vrucht van een samenwerking met de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad, die beroemd werd met zijn film waar hij een Oscar-nominatie voor kreeg. Abu-Assad keerde vanuit Hollywood terug naar de Westbank, waar hij een productiekantoor startte. Via hem kwam ik op het spoor van Het begin van een veelbelovende samenwerking!

Vimeo
De wederopbouw van Gaza duurt nog minstens zestig jaar (zolang Israël de bouw tegenhoudt) Meer dan een jaar geleden viel Israël de Gazastrook binnen, met ruim 2.000 doden als gevolg. Ik zag in Gaza de oorlog na de oorlog: Israël legt nog altijd de toevoer van water, elektriciteit en bouwmaterialen aan banden. Geen van de 12.600 verwoeste huizen is dan ook herbouwd. Lees de reportage hier terug Hoe in Israël alles begint en eindigt bij het leger In Israël heeft iedereen twee of drie jaar dienstplicht. Het land heeft een van de hoogwaardigste technologie-industrieën ter wereld, die zijn oorsprong vindt in defensie. Veel apps en communicatie worden in het leger uitgevonden, zo gaat het standaardverhaal. Maar hoe is het om die dienstplicht te weigeren? Hoe ziet je leven er dan uit? Een reportage vanuit Tel Aviv. Lees hier het verhaal