‘The event is putting us out of business!’

Het is het eerste wat de taxichauffeur tegen me zegt, als we vanaf het vliegveld de groene lichtjes van het Empire State Building tegemoet rijden.

Met ‘het evenement’ bedoelt hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die deze maand in New York plaatsvindt. Het centrum van Manhattan raakt er volledig door ontregeld: hele stukken stad worden afgezet, demonstrerende minderheden blokkeren de stoepen en de taxi’s staan urenlang vast in de files.

Dat krijg je als alle wereldleiders bij elkaar komen.

We kregen vorige zomer al een VN-voorproefje Afgelopen zomer bezochten Karel Smouter en ik de UN Summer Academy in New York. Op het hoofdkantoor van de VN deden we inspiratie op voor dit project. Lees hier de notities terug die we maakten in New York

10.000 journalisten

Tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering worden beslissingen genomen over het doen en laten van de Verenigde Naties. Over budgetten, over thema’s die wel of geen prioriteit krijgen, over de houding van de organisatie tegenover de crises in de wereld.

Dit jaar is extra bijzonder. Er vindt namelijk nog een top plaats - met de paus als spreker - om de nieuwe ontwikkelingsdoelen van de VN officieel aan te nemen.

Hoe de wereld samen doelen leerde stellen (ook al zijn het er wat veel) Vijftien jaar geleden maakte de wereld ook al zo’n lijst met ontwikkelingsdoelen. Welke lessen zijn daaruit getrokken? Lees hier ons artikel over de Millenniumdoelen

Ik ben deze week een van de 10.000 journalisten die naar New York afreizen om dit circus te verslaan. En daar heb ik jullie voor nodig.

Wat willen jullie weten?

Ik heb allerlei ideeën en vragen. Ik wil gaan kijken wat de rol van het kleine Nederland is in deze gigantische organisatie. Ik wil onderzoeken hoe de VN met hun personeel omgaan. Ik ben benieuwd wat er anno 2015 nog van de VN verwacht kan worden als het om wereldvrede gaat (waar de club toch voor is opgericht). Ik wil weten hoe deze organisatie zo groot heeft kunnen worden, en of er alternatieven zijn. En ik ga mijn ogen openhouden voor alle minderheden die staan te demonstreren omdat ze niet bij de club mogen.

Veel te veel voor één journalist in één week. Maar hé, ideeën kun je nooit genoeg hebben. Ik neem jullie input dus heel graag mee.

Wat willen jullie weten vanuit het centrum van de wereld? En kennen jullie mensen die ik hier zeker moet spreken? Laat het me weten.

Eerdere verhalen over de Verenigde Naties:

Deze Nederlandse kan weleens de nieuwe baas van de Verenigde Naties worden Ze staat aan het hoofd van een verdeelde organisatie in een diep verdeeld land: de Nederlandse Sigrid Kaag, VN-gezant in Libanon. Ik liep een week met haar mee en leerde een ‘Iron Lady’ kennen, die in de wandelgangen genoemd wordt als mogelijke opvolger van haar baas Ban Ki-moon. Lees het portret hier terug Reis mee door het land dat niet bestaat (en leer hoe belangrijk het is om erkend te worden) De meeste toeristen verwarren dit land met Thailand. En de Verenigde Naties erkennen het niet. Want niemand wil vriendjes worden met het land dat gepest wordt door de grootste jongen in de klas. Toch staat deze niet bestaande eindbestemming op mijn ticket. Reist u mee? Lees hier mijn verhaal over Taiwan Met de hele wereld afspraken maken is een bloedig spel Vier maanden lang interviewden onderzoeksassistent Jan Sluyterman en ik meer dan veertig mensen die betrokken zijn bij de onderhandelingen van de Verenigde Naties over ontwikkelingsdoelen wereldwijd. Alle landen op één lijn krijgen over de toekomst van de aarde, hoe doe je dat? Een reconstructie. Lees het stuk hier terug Noem eens drie dingen die je weet van Ban Ki-moon. Oké, twee dan. Oké, één? Hij staat aan het roer van de grootste organisatie ter wereld. Hij moet beslissen over oorlog, vrede en alles daar tussenin. Hij is ook een bureaucraat waar we eigenlijk niks van weten. Een portret van het mysterie dat Ban Ki-moon heet. Lees hier het portret dat Jonathan Katz over Ban Ki-moon schreef