Wie gaat er een biografie over Joop van Dijk schrijven?

Maurits Martijn
Correspondent Beter internet
J.M.F.A. van Dijk. Foto: privéarchief

Het is een van de kleurrijkste figuren uit de recente Nederlandse geschiedenis. Daar kwamen Cees Wiebes en ik al snel achter tijdens ons onderzoek naar de samenwerking tussen de CIA en het Nederlands Radar Proefstation (NRP). Alleen kent niemand hem. Tijd voor een biografie van Joop van Dijk.

Je kunt hem met recht de ‘Forrest Gump’ van Nederland noemen: ondernemer, uitvinder, politicus, verzetsman, vrijmetselaar en bon-vivant Joop (J.M.F.A.) van Dijk (1912 - 1973). Zet je de trefwoorden uit zijn leven onder elkaar, dan krijg je een aardig beeld van het Nederland tussen 1930 en 1970.

Een kleine greep: op zijn vijftiende werd hij, vanwege zijn uitvindingen op het gebied van radiotechnologie, ‘de Nederlandse Marconi’ genoemd. Tijdens de oorlog had hij niet alleen een actieve rol in het verzet, maar was hij ook chef van het Corps Regeerings Berichten Dienst, de ondergrondse organisatie die een geheim netwerk van radiozenders, ontvangers en koeriers door heel Nederland opzette. Het maakte de communicatie mogelijk tussen het Nederlands verzet en de Nederlandse regering in ballingschap.

Zet je de trefwoorden uit zijn leven onder elkaar, dan krijg je een aardig beeld van het Nederland tussen 1930 en 1970

Na de oorlog werd Joop van Dijk een prominent figuur in de politiek. In 1946 was hij een van de mede-oprichters van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die een paar jaar later overging in een partij waar Van Dijk tot 1963 hoofdbestuurslid van zou blijven, de huidige regeringspartij VVD.

Met het Nederlands Radar Proefstation bracht hij de radartechnologie naar Nederland. Hij was betrokken bij de Het Loo Conferenties en speelde een sleutelrol bij de Greet Hofmans-affaire.

En niet onbelangrijk: door zijn vriendschap met Binnenlandse Veiligheidsdienstbaas Louis Einthoven zorgde hij ervoor dat het NRP in contact kwam met de CIA en zo een sleutelrol speelde bij verschillende afluisteroperaties tijdens de Koude Oorlog.

Maar geloof mij: er is meer over deze man te vertellen.

Toen Cees Wiebes en ik zijn dochter bezochten in Zwitserland, vertelde zij ons dat hij tijdens zijn leven graag op de achtergrond bleef, maar dat het haar zo verbaasde dat er nog nooit iemand haar naar haar vader had gevraagd. Geen onderzoeker, geen journalist. Nu wij met operatie-Leunstoel een deel van zijn leven hebben ontsloten, lijkt het een mooi moment dat iemand aan de slag gaat met zijn biografie.

Een voorzet voor de titel:

‘Onder de radar. Het ongeloofwaardige leven van Joop van Dijk, de Nederlandse Forrest Gump.’

Mijn e-mailadres is maurits@decorrespondent.nl. Ik help geïnteresseerden graag verder.

Ook in operatie-Leunstoel: