Shell stopt tot ieders verbazing ineens met boren naar olie en gas op de Noordpool

Dat is erg onverwacht, gezien de strijd die het bedrijf heeft moeten leveren om er te mogen boren. De Amerikaanse overheid gaf Shell na lang aarzelen afgelopen zomer de benodigde vergunning om in de Tsjoektsjenzee nabij Alaska te gaan boren. De felle protesten van de klimaatbeweging konden de olie- en gasgigant niet tegenhouden.

Shell meldt nu dat de resultaten van de eerste boringen te teleurstellend zijn om verder te gaan. Het bedrijf investeerde 7 miljard dollar in het project en moet nu ruim 4 miljard afschrijven. En dat terwijl analisten er continu op hebben gewezen dat het hele project onrendabel is bij de huidige lage olieprijs. Volgens The Guardian vreesde Shelldirecteur Ben van Beurden verder dat zijn bedrijf alle geloofwaardigheid in het klimaatdebat zou verliezen als het de boringen door zou zetten. Het was in die zin een teken aan de wand dat Shell eerder deze maand uit een klimaatalliantie werd gezet. Een alliantie die het zelf nota bene mede had opgericht – met de Britse prins Charles.

Het lijkt er kortom op dat Shell zich de harde kritiek aantrekt en nadenkt over zijn rol op de lange termijn. Onlangs voorspelde Van Beurden dat zonne-energie in de toekomst de ruggengraat van de energievoorziening (of ten minste de stroomvoorziening) zou worden. Shell is zelfs van plan samen met andere fossiele energiebedrijven en consultancybureau McKinsey overheden te gaan adviseren over de transitie naar duurzame energie. Bijzonder vreemd, maar ook een duidelijk teken dat er van alles beweegt in de energiewereld. Lees meer via de links hieronder.

Shell abandons Alaska Arctic drilling (The Guardian) Royal Dutch Shell suspends Arctic drilling indefinitely (Washington Post) Shell leaves climate project it helped set up amid Arctic drilling row (The Guardian) What’s wrong with this picture: Fossil fuel companies want to advise governments on climate change (QZ). Waarom wil Shell zo graag boren op de Noordpool? (Energy Post) Shell gaat de aarde verder opwarmen (en dit dorp in Alaska is de dupe) (De Correspondent) Klimaatverandering was op de jaarvergadering van Shell in mei al het gesprek van de dag (The Guardian). Hebben oliebedrijven in het klimaatdebat altijd recht van spreken? (De Correspondent)