Ben je eerder kritisch over de euro als je De Telegraaf leest?

Ja, blijkt uit het nieuwe Sociaal en Cultureel Planbureau-rapport ‘Burgerperspectieven.’ Euroscepsis blijkt vooral geconcentreerd te zijn bij lezers van de ‘populaire’ kranten. Lezers van kwaliteitskranten zijn veel minder afwijzend over de euro en het Griekse lidmaatschap van de eenheidsmunt.

Dat is misschien niet zo wonderlijk. Een klassiek Telegraaf-artikel stelde bijvoorbeeld eens dat ‘Grieken’ aan ‘twee dingen een broertje dood hebben: werken en belasting betalen!’ Om te vervolgen: ‘Zij houden het liefst hun hand op, kuieren wat over de boulevard, genieten van het goede leven. Lang uitslapen, uitgebreid lunchen, een middagdutje en ‘s avonds aan de ouzo, dat is het leven van veel Grieken.’ (De feitelijke basis voor het cliché van de luie Griek ontbreekt overigens volledig, maar goed.)

De vraag is natuurlijk: trekt De Telegraaf lezers aan die al negatief waren over de euro en Griekenland of maakt De Telegraaf lezers negatief over de euro en Griekenland? Ik denk - niet zo verrassend - beide. Laagopgeleiden zijn over het algemeen sowieso eerder geneigd kritisch te zijn over de euro. En laten dat nu net de lezers van De Telegraaf zijn.

Bekijk hier het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau Over het cliché van de ‘Luie Griek’