Podcast: De man die tien jaar lang ons pensioenstelsel onderzocht, luidt vandaag de noodklok

Lex Bohlmeijer
Correspondent Goede gesprekken
Martin Pikaart. Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

Martin Pikaart (1968) beet zich tien jaar lang vast in ons pensioenstelsel. Hij ontdekte dat het bestuur van het ABP, een van de grootste pensioenfondsen ter wereld, onverantwoord beleid voert. Maandag verschijnt zijn vlammende pamflet, waarin hij het bestuur oproept om op te stappen.

Er zijn vijf goede redenen om naar mijn gesprek met

  1. Het onderwerp van het pensioenstelsel schrikt af: het is uiterst taai en ondoorzichtig. Pikaart heeft zich er zo in vastgebeten dat hij echt begrijpt hoe de vork in de steel zit. Zijn munt dan ook uit in helderheid.
  2. Zijn argumentatie is ijzersterk en mondt uit in een oproep aan het bestuur om af te treden. De kern van de bestuurlijke tunnelvisie: het ABP gaat er al minstens tien jaar van uit dat de rente zal stijgen. Tegelijkertijd weigert het aan risicomanagement te doen. Intussen loopt het tekort op tot onbeheersbare omvang.
  3. Schokkend: het fonds gaat failliet, maar niemand grijpt in. De jongeren van nu zullen het kind van de rekening zijn. Zij betalen hoge premies waarmee de huidige levensstandaard van de gepensioneerden betaald wordt, terwijl ze zelf, als er niks verandert, geen pensioen zullen krijgen.
  4. Hij werkt naar eigen zeggen als een rode lap op een stier in het zelfvoldane pensioenwereldje, waar kritiek uit den boze is. Maar Pikaart is ervan overtuigd dat hij zal winnen.
  5. Hij citeert van Gerrit Komrij: de dichter als profeet.