Spring naar inhoud

Kijken: De klimaatspeech waar activiste Marjan Minnesma een staande ovatie voor kreeg

Klimaatactiviste Marjan Minnesma is directeur van actie-organisatie Urgenda. Zij hield een fantastische toespraak op ons Festival der Vooruitgang over de noodzaak van verduurzaming en de strijd tegen klimaatverandering. Het leverde haar een lange en zelfs staande ovatie van het publiek op. Als je de video bekijkt, begrijp je waarom.

Met urgentie en bevlogenheid vertelt ze over de grote risico’s van de opwarming van de aarde. Maar ook: wat we daaraan kunnen doen. In een half uur ben je helemaal bijgepraat. Over de oplossingen die zij met Urgenda naar voren schuift, hoe ze de staat aanklaagde voor het lakse klimaatbeleid en waarom ze die zaak won. Laat je aansteken door Minnesma’s energie en geef hem door - we kunnen hem gebruiken.

Vimeo
Marjan Minnesma op ons Festival der Vooruitgang.
Verder lezen? Hier meer over het begin van de klimaatzaak: ‘Het proces: de mensheid versus de Nederlandse staat’ Dit verhaal gaat verder in op de achtergronden van het klimaatrecht: ‘Klimaatverandering is onrecht. En daar kunnen rechters wat aan doen’ Over het vonnis in de klimaatzaak: ‘De rechter dwing de Nederlandse staat tot méér klimaatactie. Met mogelijk revolutionaire gevolgen’ Explainer: ‘Wat waren de precieze overwegingen van de rechter in de klimaatzaak?’ Update september 2015: ‘De rechter verplichtte de staat tot meer klimaatactie. Wat is er met het vonnis gebeurd? Meer zien van het festival? Hier kun je de beste speeches van ons Festival der Vooruitgang terugkijken
Correspondent Democratie & Klimaat