Over het koeiencomplot (en onze vermeende blindheid voor dit onderwerp)
De laatste tijd hebben veel lezers mij op de documentaire Cowspiracy gewezen, over de impact van de vee-industrie op het klimaat. Landbouw en veeteelt zorgen voor ongeveer 15 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Een groot probleem, zo stellen ook de makers van de film. Terecht dus dat jullie mij, onder mijn stukken over klimaatverandering, op dit probleem en deze documentaire wijzen. Ik ga hem zeker bekijken. Wie weet schrijf ik er dan ook over.
Deze notitie grijp ik tegelijkertijd aan om het idee weg te nemen dat ‘we’ - De Correspondent en ik - dit onderwerp expres verzwijgen. In de film wordt namelijk gesuggereerd dat er sprake is van een verborgen schandaal - dat niemand deze industrie durft aan te pakken. Maar volgens mij is algemeen bekend dat de productie en consumptie van dierlijke eiwitten een enorme impact heeft op het milieu en klimaat. En dat minder dierlijke eiwitten consumeren, net als minder vliegen, een van de beste manieren is om je eigen carbon footprint kleiner te maken.
Betrokken burgers zijn ook zeer bereid over dit probleem na te denken. Het aantal flexitariërs en vegetariërs groeit met een reden: 55 procent van de Nederlanders eet minstens drie dagen per week geen vlees. Daar kun je weer tegenover zetten dat Nederland nog altijd veel geld verdient met de export van vlees en andere dierlijke producten.
Dat klopt, en dat is voldoende reden om meer over dit onderwerp te willen schrijven. Kortom: dank voor de tip over dit zeer belangrijke onderwerp. We beraden ons op nieuwe verhalen hierover.
Hier lees je meer over de film Hier vind je een duidelijk Nederlands overzicht van de herkomst van broeikasgassen. Op deze website van Milieucentraal zie je welke maatregelen het meeste helpen om je eigen CO2-uitstoot te verkleinen: de ‘klimaatklappers’. Hier een nieuwsbericht over het groeiende aantal flexitariërs. Uit deze studie in Nature blijkt dat de groeiende (welvaart van de) wereldbevolking zorgt voor steeds meer consumptie van dierlijke eiwitten, en dus ook steeds meer emissies. Onlangs schreven onze factcheckers al over de vraag of gangbare kip milieuvriendelijker is dan biologische scharrelkip.