Spring naar inhoud

‘Er is niets wat belangrijk is, dat niet interessant gemaakt kan worden.’

Hoe ingewikkeld het onderwerp ook is, als mensen het niet begrijpen is ‘dat altijd jouw fout, nooit die van hen.’

Het zijn de woorden van Ezra Klein, gericht tot wetenschappers en journalisten. Klein is de hoofdredacteur van Vox, een online journalistiek platform dat context biedt bij het nieuws. (Qua filosofie lijkt het in veel opzichten op De Correspondent.) Vox blinkt uit in het behapbaar maken van ingewikkeld onderzoek, bijvoorbeeld door middel van mooie graphics of slimme filmpjes.

Klein is uitgenodigd door de onderzoeksafdeling van de Wereldbank om te spreken over de vraag: hoe maak je onderzoeksresultaten toegankelijk voor een breed publiek? Zijn advies: zoek een haakje dat het interessant maakt voor lezers. Klein komt vaak boeiende inhoud tegen, dat saai verpakt is in een stoffig artikel. Hij vraagt zich altijd af: hoe kan ik - met een video, grafiek of wat dan ook - dit boeiende pakketje uitpakken? Hij laat een filmpje zien waarin hij aan de hand van één grafiek uitlegt dat het volk niet goed wordt vertegenwoordigd in de Amerikaanse democratie.

Nog een tip: probeer de drempel te verlagen om een artikel te gaan lezen. Academische papers of artikelen over wetenschappelijk onderzoek zijn vaak intimiderend. En dat begint al met de titel. Klein maakt zich dan ook niet druk om kritiek op ‘clickbait’-koppen als ‘Het verval van de Amerikaanse democratie in één grafiek.’ Nee, zegt Klein: ‘Ik maak me meer zorgen om koppen waar nooit iemand op klikt.’

Klein houdt zijn lezing voor onderzoekers van de Wereldbank, maar zijn verhaal is interessant voor iedereen die complexe onderwerpen op de kaart wil zetten. Dat betekent trouwens niet dat alle onderwerpen per se geschikt zijn voor een groot publiek. Onderzoek naar een technisch detail van bepaalde wetgeving kan heel relevant zijn voor een handjevol beleidsmakers, maar niet voor de gemiddelde lezer. Het draait er dan ook niet om hoeveel lezers je bereikt, sluit Klein af, maar om hoeveel je had moeten bereiken.

Bekijk hier de lezing van Ezra Klein voor de Wereldbank. Klik hier voor de website van Vox.
YouTube
‘Het verval van de Amerikaanse democratie in één grafiek.’
Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief.
Correspondent Onzekerheid