Hacken is ontzettend leerzaam. Je moet uit je rol als gebruiker stappen en als aanvaller gaan denken. Je moet begrijpen hoe computers werken, hoe netwerken in elkaar steken, hoe internetverkeer tot stand komt en te manipuleren is en wat software precies doet.

Het lastige alleen is dat hacken in veel gevallen illegaal is. Dit kun je oplossen door toestemming te vragen aan degene die je gaat hacken, maar dan nog is er een kans dat je per ongeluk dingen kapotmaakt.

Voor wie wil leren hacken, maar niet de wet wil overtreden, is er gelukkig heel veel oefenmateriaal beschikbaar. En dat oefenen is niet alleen leerzaam, maar ook leuk om te doen. Ik zet zes hackdoelwitten op een rij. Alle software is gratis.

1. PentesterLab

bouwt onveilige applicaties die je op je computer kunt zetten en vervolgens kunt hacken. Sommigen zijn relatief makkelijk, andere heel moeilijk. Bij iedere applicatie zit een uitgebreide handleiding met achtergrondinformatie en oefeningen.

Een goede applicatie om mee te beginnen, is Hiermee leer je hoe webapplicaties (zoals deze site) werken en hoe je hun beveiliging kunt omzeilen en informatie kunt stelen. De applicaties moet je downloaden en als virtual machine laten draaien, een grotendeels zelfstandige

2. Metasploitable

Een goede manier om te leren gebruiken, is van Offensive Security. Deze applicatie zit vol kwetsbaarheden die je moet opsporen en exploiteren. Ook vind je er meer informatie over hoe je die aanvallen moet opzetten.

De uitleg is nogal summier, zeker als je net begint. Maar omdat Metasploitable veel wordt gebruikt, zijn er veel te vinden.

3. Vulnhub

Ik ben erg gecharmeerd van Hij ziet er lelijk uit, maar de oefenapplicaties zijn erg leuk. Je kunt ze downloaden, maar krijgt vervolgens geen aanwijzingen: je moet maar zien hoe je ze hackt. Erg frustrerend in het begin, maar het voelt ook lekker als het je vervolgens lukt in te breken.

Je krijgt een simpele opdracht mee. In Lord of the Root 1.0.1 bijvoorbeeld moet je een applicatie binnendringen en root privileges zien te krijgen, dus beheerder zien te worden. In Darknet 1.0 moet je een vlag zien te vinden die ergens in een diepe laag van de applicatie is verstopt.

Het aardige is dat er een hele gemeenschap om de site zit die verschillende oplossingen beschrijft: handig voor als je vastzit, maar ook leerzaam om te zien hoe anderen het doen.

4. Hack this site

Hack this site is een zeer actieve gemeenschap die gericht is op het leren hacken. Je kunt er allerlei ‘missions’ doen, van makkelijk tot moeilijk. Een telefoonnetwerk hacken bijvoorbeeld. Daarnaast kun je leren om bepaalde cryptografische bescherming te omzeilen, langs te komen of een te bouwen.

5. Hack yourself first

is gebouwd door de Australische securityonderzoeker Troy Hunt (die ook een goed weblog bijhoudt). Hij heeft een aantal handleidingen gemaakt waarmee je zijn website, waarin een aantal beveiligingslekken zitten, kunt kraken. Die handleidingen gaan vooral over en Sowieso is het een goed idee om zijn blog bij te houden als je meer wilt weten over online security. Zijn trainingen op zijn ook erg goed.

6. Damn Vulnerable Web Application

De is een website die je op je eigen computer draait. Hij is vrij makkelijk te installeren. Je kunt er vervolgens allerlei typen aanvallen op oefenen, zoals SQL-injection en Cross Site Scripting. Je kunt ook kiezen tussen verschillende moeilijkheidsgraden: de website reageert bij iedere moeilijkheid weer anders. Deze is vooral goed om mee te beginnen.

In de video hieronder laat ik een eenvoudige SQL-injection zien in de Damn Vulnerable Web Application.

Vimeo
Een SQL-injection in de Damn Vulnerable Web Application.

Ook in deze serie:

Eerste hulp bij hacken: doe het op de command line Met twintig Correspondentlezers leer ik hacken. Jij kunt ook meedoen. In dit eerste stuk: vier redenen waarom ook jij een stuk gereedschap, dat in de krochten van je computer schuilt, moet afstoffen en gebruiken. Lees verder Eerste hulp bij hacken: zo kom je iemand anders’ computer binnen Als je andermans computer wilt binnenkomen, moet je een ingang zien te vinden. In de tweede les over hacken gaan we informatie vergaren, poorten scannen en fingerprints van besturingssystemen verzamelen. Lees verder Eerste hulp bij hacken: zo steel je wachtwoorden en creditcardgegevens. Een van de meestgebruikte manieren om gevoelige informatie te stelen, is het injecteren van kwaadaardige code in websites. Hoe werkt dit? Lees verder