Spring naar inhoud

Kijktip: Een bijzonder inkijkje in het leven in Eritrea, ‘het Noord-Korea van Afrika’

Misschien herinner je je het nieuws nog wel uit 2012: de ontsnapping van het nationale voetbalelftal van Eritrea. Na afloop van een interland in Oeganda nemen zestien spelers van de Eritrea Stars - die op plaats 203 van de FIFA-ranglijst staan - de benen. Ze keerden niet terug in hun hotel.

In Eritrea is een van de meest gruwelijke militaire regimes ter wereld aan de macht. Er is onbeperkte dienstplicht, mensen leven van voedselbonnen, en mensenrechten worden op grote schaal geschonden. Emigratie is verboden in Eritrea - iedereen die het land verlaat wordt bestempeld als verrader.

In 2014 doken de Eritrea Stars weer op: in het Nederlandse Gorinchem. Nederland verleende de mannen, die eerst enige tijd in Roemenië hadden doorgebracht, asiel.

Regisseur John Appel volgde de Eritrea Stars gedurende het jaar van hun inburgering. Begeleid door een trainer en een wijkagent houden ze hun conditie op peil. Maar tijdens hun pogingen om hier te integreren, is de druk van het regime in Eritrea nog steeds voelbaar.

Komende maandag wordt de documentaire van Appel uitgezonden op NPO2, en de film draait enkele keren op IDFA.

Ik ben heel benieuwd, en ga zeker kijken. Want het komt niet vaak voor dat we een inkijkje krijgen in het leven in Eritrea, dat ook wel bekend staat als het Noord-Korea van Afrika.

Hier is de documentaire vanaf maandag 23 november, 20:25 te bekijken Koop hier kaartjes voor een vertoning van Eritrea Stars op IDFA
Still uit de film Eritrea Stars van John Appel.
Correspondent Globalisering