Een injectie van hoop en optimisme die je misschien wel nooit meer vergeet. Dat had ik voor ogen toen ik theatermaker en celliste uitnodigde voor ons Festival der Vooruitgang. Want we weten allemaal dat nadenken over onze toekomst hier op aarde deprimerend kan zijn. Zou een hoopvol visioen ons kunnen inspireren? Zouden we onze eigen betovering kunnen organiseren?

Eerder publiceerden we al vier korte over een duurzame toekomst van schrijvers en . Die gaf ik ter inspiratie aan Johan. Hij gebruikte een aantal elementen uit hun toekomstscenario’s, fantaseerde een succesvolle groene beweging en de stad van de toekomst bij elkaar en blies die vervolgens samen met Anne leven in.

Op het Festival der Vooruitgang van 10 oktober jl. Foto: Eline Benjaminsen / De Correspondent

Wie was op het festival weet nog hoe we bij elkaar kwamen in de Koepelzaal van Felix in de Steigers, hoe we achterover leunden op de pastelkleurige zitzakken, hoe we spraken over onze hoop en wensen voor de toekomst. En hoe we toen onze ogen sloten en luisterden.

Met radiomaker en correspondent Goede Gesprekken Lex Bohlmeijer doken we de in om de performance te vereeuwigen. Nu kunnen jullie de betovering dus allemaal ondergaan. Ik heb de tape vaak beluisterd en geloof me: het is veel spannender als je je ogen sluit en een rustig plekje zoekt om het ongestoord te ondergaan. Veel plezier!

Op het Festival der Vooruitgang van 10 oktober jl. Foto: Fabian Fraikin / De Correspondent
Wie de wereld van de ondergang wil redden, kan over het einde der tijden beter zwijgen Over klimaatrampen zwijgen media meestal in alle talen. Als het eens wel over klimaatverandering gaat, staan we direct aan de rand van het ravijn. Dat beklemt en verlamt, terwijl juist actie geboden is. Welke rampen ons ook wachten, wij zijn altijd nog zelf aan zet als het om onze toekomst gaat. Lees het verhaal hier