Op het Festival der Vooruitgang van De Correspondent in samenwerking met Felix Meritis op 10 oktober jl. Foto: Fabian Fraikin / De Correspondent

Een injectie van hoop en optimisme die je misschien wel nooit meer vergeet. Dat had ik voor ogen toen ik theatermaker Johan Fretz (1985) is schrijver & theatermaker. Hij verwierf enige bekendheid met een speech op het Malieveld in 2010, die leidde tot het pamflet Hart voor Kunst. In 2012 debuteerde hij met de veelbesproken roman Fretz 2025, over een fictieve gooi naar het premierschap. Als helft van het theaterduo De Gebroeders Harteveld & Fretz tourt hij nu door Nederland en in 2016 verschijnt zijn tweede roman: Kon Hesi Baka, over Suriname, Nederland, gemengd bloed en verzoening. en celliste Anne Korff de Gidts is een veelzijdige celliste die graag samenwerkt met andere kunstdisciplines. In 2015 treedt zij regelmatig op in België met de familievoorstelling ‘Toen mijn vader een struik werd’, samen met de bekroonde schrijfster Joke van Leeuwen. Ook speelt Anne regelmatig mee in het internationaal befaamde Cello Octet Amsterdam. Eerder werkte zij samen met o.a. BackBone, Yo! Opera, Orange Tea Theatre Company en De Brug Musicaltheater. uitnodigde voor ons Festival der Vooruitgang. Want we weten allemaal dat nadenken over onze toekomst hier op aarde deprimerend kan zijn. Zou een hoopvol visioen ons kunnen inspireren? Zouden we onze eigen betovering kunnen organiseren?

Eerder publiceerden we al vier korte Hebben jullie de vier alternatieven voor de apocalyps al gelezen? verhalen over een duurzame toekomst van schrijvers Hanna Bervoets (1984) studeerde Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in televisie en populaire cultuur. Ze publiceerde in Elsevier, nrc.next, Volkskrant Magazine en Das Magazin en schreef vier romans, waarvoor ze veel lof ontving. Haar boek Lieve Céline won in 2012 de Opzij Literatuurprijs. Volgens correspondent Nina Polak is Hanna Bervoets ‘een van de avontuurlijkste schrijvers die we hebben. Haar romans, scenario’s, essays en columns getuigen van een totaal eigen en originele visie op de cultuur.’ Thomas Heerma van Voss (1990) studeerde Nederlands en Engels en is schrijver. Hij debuteerde in 2009 met De Allestafel. Vier jaar later verscheen zijn tweede roman: Stern. In 2014 kwam de verhalenbundel De derde persoon uit. Ook heeft hij interviews, verhalen en artikelen gepubliceerd in onder meer Vrij Nederland, nrc.next, de Volkskrant, Trouw, L’Officiel, VARAGids, Tirade, Das Magazin en Hollands Maandblad. Over Thomas schreef onze correspondent Vera Mulder: ‘Thomas is jong, maar schrijft vol liefde en nostalgie over Nederlandse hiphop. Een gedeelde passie, dus ik ben blij dat hij geregeld voorbijkomt met zijn prachtverhalen.’ Jamal Ouariachi (1987) studeerde psychologie en was enige tijd werkzaam als online therapeut. Nu schrijft hij fulltime. In augustus 2010 debuteerde hij met de roman De vernietiging van Prosper Morèl. Zijn recentste boek is Een honger (2015), volgens Het Parool een boek vol ‘overtuigende stilistische krachtpatserij.’ en Dirk Vis (1981) is (web)redacteur van De Gids en schrijver. Hij doceert schrijven en interactieve media aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en maakte (onder meer) bewegende gedichten. In het najaar van 2015 is Vis aangesloten bij het tijdschrift Paper Monument in New York. . Die gaf ik ter inspiratie aan Johan. Hij gebruikte een aantal elementen uit hun toekomstscenario’s, fantaseerde een succesvolle groene beweging en de stad van de toekomst bij elkaar en blies die vervolgens samen met Anne leven in.

Wie Lees hier de uitnodiging terug: Fantaseer je mee over een duurzame toekomst op ons Festival der Vooruitgang? erbij was op het festival weet nog hoe we bij elkaar kwamen in de Koepelzaal van Felix in de Steigers, hoe we achterover leunden op de pastelkleurige zitzakken, hoe we spraken over onze hoop en wensen voor de toekomst. En hoe we toen onze ogen sloten en luisterden.

Met radiomaker en correspondent Goede Gesprekken Lex Bohlmeijer doken we de De opname kwam onder begeleiding van technicus Marcel de Rooij tot stand in studio De Slapende Hond in Amsterdam. in om de performance te vereeuwigen. Nu kunnen jullie de betovering dus allemaal ondergaan. Ik heb de tape vaak beluisterd en geloof me: het is veel spannender als je je ogen sluit en een rustig plekje zoekt om het ongestoord te ondergaan. Veel plezier!

De Correspondent
Johan Fretz over The Great Turn
SoundCloud

Wie de wereld van de ondergang wil redden, kan over het einde der tijden beter zwijgen Over klimaatrampen zwijgen media meestal in alle talen. Als het eens wel over klimaatverandering gaat, staan we direct aan de rand van het ravijn. Dat beklemt en verlamt, terwijl juist actie geboden is. Welke rampen ons ook wachten, wij zijn altijd nog zelf aan zet als het om onze toekomst gaat. Lees het verhaal hier