Spring naar inhoud

Oproep aan klimaatwetenschappers en energie-experts: lees voor publicatie mee met mijn artikelen (en help ze zo beter te maken)

Mijn collega Jesse Frederik legt in onderstaand verhaal uit waarom wij als correspondenten de hulp van wetenschappers goed kunnen gebruiken: wij gebruiken de wetenschap te vaak verkeerd in onze artikelen. Terwijl wij juist een grote verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het correct weergeven van wetenschappelijke inzichten.

De klimaatwetenschap is bij uitstek complex, en hoewel instituten als het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en het KNMI die toegankelijk proberen uit te leggen, kan ik soms wel wat hulp gebruiken. En zal ik af en toe fouten maken. Daarom is de expertise van mensen die elke dag met deze wetenschap bezig zijn zeer welkom.

Hetzelfde geldt voor energie-experts die goed zijn ingevoerd in scenario’s en ontwikkelingen in de (Nederlandse of internationale) energievoorziening. Want ook als ik de snelle veranderingen in de energiewereld beschrijf, is kritische feedback van experts zeer welkom.

Via onderstaand formulier kan eenieder zich melden. Ik verzamel alle aanmeldingen, en zal een beroep op je doen als ik denk dat jij de uitgelezen expert bent om een verhaal(idee) te becommentariëren. Van sommige expertises zal ik nooit gebruik kunnen maken, van andere relatief vaak. Hoe we het precies aanpakken, zal gaandeweg duidelijk worden. Want eerlijk is eerlijk: dit is een experiment.

Aan iedereen die zich meldt: alvast veel dank voor je bereidheid om bij te dragen aan goed onderbouwde journalistiek.

Iedereen die denkt dat hij expertise kan bijdragen, vul dit formulier in Hier de oproep van Jesse Frederik: Wij gebruiken de wetenschap te vaak verkeerd in onze artikelen. Help je ons dat beter te doen? Voor dit artikel vroeg ik al een meelezer (klimaatwetenschapper Pier Vellinga). In de toekomst kunnen dit soort stukken idealiter door twee of drie meelezers bekeken worden. Wil je een mailtje ontvangen als ik een nieuw verhaal publiceer over klimaat & energie in De Correspondent? Meld je hier aan
Correspondent Democratie & Klimaat