Context geven bij het nieuws en de wereld om ons heen: dat is de belangrijkste doelstelling die wij onszelf, als medicijn tegen de waan van de dag, iedere dag stellen.

De belangrijkste manier waarop we dat proberen, is door correspondenten hun eigen nieuwsagenda te laten volgen. In plaats van te reageren op het nieuws van die dag, agenderen correspondenten verhalen die ze het belangrijkst vinden om op dit moment te vertellen - zonder dat daar een ‘actuele aanleiding’ voor nodig is. Bijvoorbeeld: een minister heeft er vandaag iets over gezegd. Of: er is net een rapport over verschenen.

Door dit soort haakjes niet als noodzakelijke voorwaarde voor een verhaal te zien, kunnen correspondenten andersoortige verhalen als nieuwswaardig brengen. Verhalen over ontwikkelingen die zo structureel en traag zijn dat ze bijna nooit een ‘haakje’ hebben om ze aan op te hangen, zoals klimaatverandering of vooruitgang.

Door het ontbreken van een nieuwsaanleiding, zijn verhalen moeilijker te timen. Ze geven weliswaar context, maar bij welk nieuws precies?

Het voordeel van deze manier van werken is dat correspondenten vaak langer aan een verhaal kunnen werken zonder het gevoel te hebben dat het verhaal ‘niet actueel’ meer is. Aan het verhaal van de dag van vandaag bijvoorbeeld, is meer dan vier maanden gewerkt.

Maar er is ook een nadeel: door het ontbreken van een nieuwsaanleiding, zijn verhalen moeilijker te timen. Ze geven weliswaar context, maar - is soms de vraag - bij welk nieuws precies?

Zo schreef correspondent Rutger Bregman al eens met de veelzeggende eerste zin: ‘Thomas Piketty is niet een naam die veel belletjes doet rinkelen.’ De reden: zijn later zo beroemde boek was nog nergens in Nederland in het nieuws geweest. Pas later zou het stuk van Rutger Bregman ‘het nieuws’ dus van context voorzien.

Opnieuw Relevante verhalen

Voor deze tekortkoming hebben we een nieuwe functie bedacht: Opnieuw Relevant. Hiermee kunnen we stukken uit ons - inmiddels bijna 4.000 verhalen rijke - archief updaten en opnieuw onder jullie aandacht brengen als het nieuws daartoe aanleiding geeft.

Bijvoorbeeld: als het nieuws gedomineerd wordt door het debat over de Teevendeal, is het wellicht interessant om terug te lezen hoe het ministerie van Veiligheid en Justitie gedurende het bewind van deze staatssecretaris.

Of, zoals we vandaag hebben gedaan: door het nieuws dat de huizenprijzen in 2015 het hardst zijn gestegen in 7,5 jaar te verdiepen met een stuk van correspondent Economie Jesse Frederik waarin hij uitlegt

Op deze manier kunnen we jullie beter bedienen als medicijn tegen de waan van de dag. Niet door onze journalistieke keuzes te laten leiden door het nieuws, wel door onze verhalen er beter op aan te laten sluiten.

Je kunt de functie herkennen aan het ‘Opnieuw relevant’-label bovenaan het stuk en in de dagelijkse nieuwsbrief. Onderaan het stuk vind je (onder de knop ‘Andere versies’) de eerdere versie(s) van het stuk terug, zodat je kunt zien wat er aan het verhaal is veranderd en welke bijdragen van leden er destijds onder zijn gezet.

Veel leesplezier gewenst!