‘Er is veel,’ antwoordde een lezer op om interessante YouTubekanalen te delen, ‘als je maar wegblijft van die irritante vloggers.’

Toch: wie een indruk wil geven van wat er op YouTube te doen is, kan niet om videobloggers heen. Het meest bekeken YouTubekanaal is al tijden dat van de vlogger PewDiePie.

Op nummer 16 op de (voor vloggers) staan de – inmiddels ook buiten YouTube wereldberoemde – Vlogbrothers, Hank en John Green. De oudere John werd bekend als schrijver van verfilmde Young Adult-bestsellers als The Fault in Our Stars en Paper Towns. Boeken waaruit eenzelfde positieve, empathisch en licht intellectualistische levenshouding spreekt als uit de vlogs.

Wat irritant kan zijn aan vloggers valt ook aan de hand van de Vlogbrothers te illustreren. Geheel naar de genreconventies praten ze snel, maken veel flauwe grapjes, filmen zichzelf voor amateuristisch aandoende achtergronden en vertonen een voorliefde voor schreeuwerige graphics en tekstblokken.

Maar wie door de vorm kan heen kijken, ziet een traditionelere en begrijpelijker missie (toegankelijker dan bij veel andere YouTubefenomenen, zoals het uitpakken van surprise-eieren en

Wat willen de twee?

Hier leggen de broers uit wat zij en hun volgelingen (‘Nerdfighters’ genoemd) precies voor ogen hebben:

YouTube
John en Hank over Nerdfighters

‘Basically a community of people, coming together to do awesome things and fight against world suck,’ zo definieert Hank het, in het blije tienerjargon dat hij en zijn broer graag hanteren.

Het neologisme ‘world suck’ laat zich omschrijven als het tegenovergestelde van wereldvrede. Veel van wat de Vlogbrothers naar buiten brengen valt dan ook onder het kopje: progressieve opinie. Hun onderwerpen gaan van liefde, pizza en Hitler tot films, boeken, lamaspuug en seks. Maar ze ventileren ook graag hun standpunten over maatschappelijke thema’s – vluchtelingen, gezondheidszorg en het homohuwelijk.

YouTube
John over het homohuwelijk

Een community!

Wat de twee dertigers bij hun tienerpubliek vooral lijken te willen bereiken, is goed burgerschap, betrokkenheid en brede geïnformeerdheid. Het woord ‘community’ valt voortdurend als John praat over zijn blogpraktijken.

De educatieve missie van de broers komt het duidelijkst tot uiting op hun kanaal (het werd al een aantal keer genoemd in de bijdragen onder onze oproep.) Daarop staan korte, educatieve filmpjes over allerlei onderwerpen: van literatuur, wereldgeschiedenis en -religie tot neurobiologie en sterrenkunde.

YouTube
Crash Course over de islam

Nerds zijn fighters bij John en Hank, oftewel: leren is niet stom, politiek is niet saai, nerd stuff is voor iedereen tegenwoordig. YouTube is de ideale omgeving om jongeren zich persoonlijk en sociaal betrokken te laten voelen bij educatie, zo legt Green uit in zijn van een paar jaar geleden.

Of dit de toekomst van het onderwijs is, moet nog blijken. Maar vooralsnog lukt het de immens populaire Greens om een onorthodoxe (maar typisch YouTubiaanse) mengeling te blijven tussen een onbereikbare rockster en je favoriete, toffe schoolleraar. De perfecte persoon, kortom, om alles van aan te nemen.

Correctie (24-12-2015, 10.00uur): Een eerdere versie vermeldde dat Green zich identificeert als atheïst. Dit is incorrect.

Eerder in deze reeks:

YouTube is te groot geworden. Help mee de pareltjes te vinden Bijzondere YouTubekanalen die niet door mensen in je eigen culturele omgeving of taalgebied worden gekeken, blijven gemakkelijk buiten je blikveld. Komende week tippen we daarom hier onze favoriete YouTubers. En horen we heel graag wie jullie YouTubehelden zijn. Lees hier de aftrap van deze reeks terug YouTube is de ideale Nerd TV. Vijftien tips voor de donkere decemberdagen YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega’s deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: vijftien lekker nerderige programma’s die op de gewone tv ontbreken. Lees hier Dimitri Tokmetzis’ aanbevelingen terug Waarom ik het liefst John Oliver kijk bij het ontbijt YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen ik en collega’s deze week onze favoriete kanalen aan. In deze aanbeveling: de man die zijn eigen kerk oprichtte en de organisatie van Miss America ontmaskerde. Lees hier Sanne Blauws aanbeveling terug