Met de boodschap ‘burgerschap is niet saai’ kun je op YouTube een rockster worden
YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen mijn collega’s en ik deze week onze favoriete kanalen aan. Vandaag: twee vloggende broers die strijden tegen world suck (en het midden houden tussen een onbereikbare rockster en een toffe schoolleraar).
‘Er is veel,’ antwoordde een lezer op onze oproep om interessante YouTubekanalen te delen, ‘als je maar wegblijft van die irritante vloggers.’
Toch: wie een indruk wil geven van wat er op YouTube te doen is, kan niet om videobloggers heen. Het meest bekeken YouTubekanaal is al tijden dat van de vlogger PewDiePie.
Op nummer 16 op de wereldranglijst (voor vloggers) staan de – inmiddels ook buiten YouTube wereldberoemde – Vlogbrothers, Hank en John Green. De oudere John werd bekend als schrijver van verfilmde Young Adult-bestsellers als The Fault in Our Stars en Paper Towns. Boeken waaruit eenzelfde positieve, empathisch en licht intellectualistische levenshouding spreekt als uit de vlogs.
Wat irritant kan zijn aan vloggers valt ook aan de hand van de Vlogbrothers te illustreren. Geheel naar de genreconventies praten ze snel, maken veel flauwe grapjes, filmen zichzelf voor amateuristisch aandoende achtergronden en vertonen een voorliefde voor schreeuwerige graphics en tekstblokken.
Maar wie door de vorm kan heen kijken, ziet een traditionelere en begrijpelijker missie (toegankelijker dan bij veel andere YouTubefenomenen, zoals het uitpakken van surprise-eieren en het nabouwen van Auschwitz in Minecraft).
Wat willen de twee?
Hier leggen de broers uit wat zij en hun volgelingen (‘Nerdfighters’ genoemd) precies voor ogen hebben:
‘Basically a community of people, coming together to do awesome things and fight against world suck,’ zo definieert Hank het, in het blije tienerjargon dat hij en zijn broer graag hanteren.
Het neologisme ‘world suck’ laat zich omschrijven als het tegenovergestelde van wereldvrede. Veel van wat de Vlogbrothers naar buiten brengen valt dan ook onder het kopje: progressieve opinie. Hun onderwerpen gaan van liefde, pizza en Hitler tot films, boeken, lamaspuug en seks. Maar ze ventileren ook graag hun standpunten over maatschappelijke thema’s – vluchtelingen, gezondheidszorg en het homohuwelijk.
Een community!
Wat de twee dertigers bij hun tienerpubliek vooral lijken te willen bereiken, is goed burgerschap, betrokkenheid en brede geïnformeerdheid. Het woord ‘community’ valt voortdurend als John praat over zijn blogpraktijken.
De educatieve missie van de broers komt het duidelijkst tot uiting op hun kanaal Crash Course (het werd al een aantal keer genoemd in de bijdragen onder onze oproep.) Daarop staan korte, educatieve filmpjes over allerlei onderwerpen: van literatuur, wereldgeschiedenis en -religie tot neurobiologie en sterrenkunde.
Nerds zijn fighters bij John en Hank, oftewel: leren is niet stom, politiek is niet saai, nerd stuff is voor iedereen tegenwoordig. YouTube is de ideale omgeving om jongeren zich persoonlijk en sociaal betrokken te laten voelen bij educatie, zo legt Green uit in zijn TED Talk van een paar jaar geleden.
Of dit de toekomst van het onderwijs is, moet nog blijken. Maar vooralsnog lukt het de immens populaire Greens om een onorthodoxe (maar typisch YouTubiaanse) mengeling te blijven tussen een onbereikbare rockster en je favoriete, toffe schoolleraar. De perfecte persoon, kortom, om alles van aan te nemen.
Correctie (24-12-2015, 10.00uur): Een eerdere versie vermeldde dat Green zich identificeert als atheïst. Dit is incorrect.