Vimeo
‘Debriefing Drone Operators’ van Jack Faber

Vandaag een bijzondere, korte film die een inkijk geeft in de gevoels- en gedachtewereld van een bijzonder slag mensen: de bestuurders van drones. Drones zijn onbemande vliegtuigjes bestuurd op afstand die ingezet worden in ‘de strijd tegen het internationaal terrorisme’. Filmmaker Jack Faber kreeg de beschikking over het materiaal van een drone-aanval in Afghanistan en combineerde dat met getuigenissen van bestuurders.

Een steeds belangrijker onderdeel van de strijd tegen terrorisme wereldwijd zijn aanvallen en liquidaties met behulp van drones. Volgens de voorstanders van drones, met de Amerikaanse president Obama voorop, is dit een nieuwe stap in de ‘schone oorlogsvoering’ – drones zouden in staat zijn precisieaanvallen uit te voeren, waarbij het aantal ‘onbedoelde slachtoffers’ tot een minimum kan worden beperkt. Tegenstanders spreken over willekeur en over illegaal gebruik van het luchtruim.

Volgens The Bureau of Investigative Journalism kwamen in de periode 2004 tot 2013 in Pakistan alleen al tussen de 2.500 en 3.500 mensen om het leven als gevolg van aanvallen door

Nog begin deze maand werd een Taliban-leider in Pakistan gedood bij een aanval door een drone en in oktober waren er “succesvolle” operaties in de hoorn van Afrika.

En deze week dat Duitsland de VS toestaat om vanaf haar grondgebied grootschalige operaties uit te voeren. De Volkskrant berichtte dat vanuit de Duitse plaatsen Ramstein en Stuttgart de drones worden bestuurd die jagen op veronderstelde terroristen. 

Ik denk dat alles wat we weten over drones en hun ‘targets’ een essentiële vraag onbeantwoord laat: hoe is het om als ‘soldaat’ een tegenstander uit te schakelen die in zekere zin virtueel is? Die zich soms op duizenden kilometers afstand bevindt? Hoe is het om van achter een computerscherm tijdens werkuren van negen tot vijf met een joystick te beslissen over leven en dood?

Deze vragen komen op een bijzondere manier aan de orde in de korte film Debriefing Drone Operators van Jack Faber. Faber heeft twee jaar aan de film gewerkt. Het beeld is de verkorte registratie een drone-aanval in Afghanistan. De filmmaker gebruikte getuigenissen van Israëlische dronebestuurders als voice-over. Meer over zijn werkwijze vind je hieronder, in het korte interview dat ik met hem had.

 

Vimeo
Jack Faber over het maken van ‘Debriefing Drone Operators’