Hoe YouTube mij (en jou?) leert geen robot te worden
YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen collega’s en ik deze week onze favoriete kanalen aan. Vandaag: Afrikaanse satire en Amerikaanse yogales.
Toen ik werd gevraagd iets te schrijven over mijn favoriete YouTubekanaal, schoot ik meteen in de lach. Ik heb er namelijk twee. Welke te kiezen? Mijn professionele, hartstikke verantwoorde YouTubevoorkeur? Of mijn persoonlijke, eigenlijk-best-gênante, behoorlijk hilarische en allergrootste YouTubeliefde?
Vooruit, ik besloot beide te doen. Want deze twee YouTubekanalen zijn - hoewel zeer verschillend - allebei het aanraden waard. Beide werden ook door jullie, Correspondentlezers, genoemd toen correspondent Thalia Verkade jullie vroeg naar jullie YouTubehelden.
Mijn werkkanaal
Eerst mijn professionele keus. Als correspondent Conflict & Ontwikkeling ben ik een trouwe volger van What’s Up Africa, het YouTubekanaal van de Nigeriaans-Britse Ikenna Azuike. Zijn wekelijkse vlogs bereiken miljoenen (Afrikaanse) jongeren, niet alleen via YouTube, maar ook via uitzendingen van de BBC.
Wat hij doet is klassieke satire. Meestal kiest hij een onderwerp uit het Afrikaanse nieuws en geeft hij daar op snelle, speelse wijze een draai aan. Zoals dit filmpje over ebola - de nieuwste modetrend in Afrika.
Ook doet hij een soort ‘nieuwsuitzendingen’ - Africa in 90 seconds - waarin hij drie opvallende nieuwsberichten van commentaar voorziet. Toegegeven: niet altijd éven grappig, maar vaak zeker glimlachwaardig.
Zijn sterkste filmpjes vind ik die waarin hij zijn vaste typetjes neerzet. Zoals de evil dictator van het fictieve Afrikaanse land ‘Katwana,’ die hier met de BBC praat. Of hij dertien termijnen niet wat veel vindt? ‘Ik zie mijn leven meer als één grote termijn.’
En hier doet hij een oproep om geld te doneren voor de door hemzelf keurig georkestreerde hongersnood in zijn land. ‘Ik kan nu al niet wachten op het diner met alle celebrity’s.’
Ook een favoriet: de corrupte Nigeriaanse priester die alles doet om geld van zijn volgelingen af te troggelen. Zie hem hier betogen dat Jezus eigenlijk een Nigeriaan (a naija man!) is. Wie anders kan met slechts vijf broden en twee vissen een groots feest geven?
Mijn privékanaal
Tot zover mijn werkgerelateerde YouTubegedrag. Want waar ik bijna elke dag mee opsta (en soms ook mee naar bed ga), heeft niks te maken met Afrikaanse dictators, oorlogen of ontwikkelingshulp.
Bijna elke dag kijk ik naar de vrolijke snoet van een oer-Amerikaans meisje uit Austin, Texas: Adriene Mishler. Mishler omschrijft zichzelf als ‘een vegetariër die houdt van BBQ-saus, antiek en vintage kleding.’ Maar dat is niet waarom ik haar volg. Dat is omdat Mishler ook houdt van... yoga.
Haar YouTubekanaal Yoga With Adriene heeft meer dan een miljoen abonnees. De ‘Yoga With Adriene Family’ noemt ze dat, of ‘YWA community.’ Haar slogan Find What Feels Good kun je ook bestellen op T-shirts. Elke woensdag komt er een nieuwe yogavideo online.
Dit klinkt allemaal nogal cheezy (en dat is het misschien ook wel), maar ik meen het toch serieus: als je ooit wilt proberen thuis yoga te doen, dan is Mishler your girl. Ook als je nog nooit op een yogamat hebt gestaan, kun je rustig beginnen met haar ‘30 days of yoga,’ waarin ze je in dertig dagen de basics leert.
Of je kunt beginnen met de verschillende filmpjes waarin ze veelvoorkomende yogaposes en ademhalingsoefeningen één voor één uitlegt.
Het fijne aan Mishler vind ik dat ze constant benadrukt dat yoga geen wedstrijd is. Ik kan dat gevoel soms krijgen als ik naar een openbare yogales ga: ik kijk om me heen en zie alleen maar mensen die flexibeler, fitter en ontspannener zijn dan ik. Het resultaat is niet echt de rustgevende ervaring waar ik voor ga.
Die slogan Find What Feels Good mag dan gelikt zijn, hij helpt mij wel om op mijn yogamat niet zo streng voor mezelf te zijn.
Maar wat ik misschien wel het leukste vind van Mishler, zijn de yogalessen die ze maakt voor bepaalde momenten. Er is yoga voor als je een kater hebt, yoga voor als je boos bent, yoga voor als je last hebt van je maag, yoga voor als je liefdesverdriet hebt, yoga voor als je in een heel kleine ruimte zit, yoga voor als je ziek bent, yoga voor als je niet kunt slapen, yoga voor beginners, yoga voor als je wilt afvallen, yoga voor als je lekker wakker wilt worden. En ga zo maar door.
En zo leert Mishler mij telkens om even stil te staan en te voelen wat ik echt nodig heb. Waar ik zin in heb. Om geen ‘yogarobot’ te worden, zoals ze dat zelf noemt. Of eigenlijk meer in het algemeen: om geen robot te worden in je dagelijks leven.