Spring naar inhoud

Leestip: Wat er mis is met de tv-serie Homeland

Zoals zovelen was ik vanaf het begin af aan verslaafd aan de Amerikaanse serie Homeland. Het laatste seizoen (het vijfde) vond ik echter nogal slecht. Een platgetreden plot, uitgekauwde personages en volstrekt ongeloofwaardige verhaallijnen.

Maar van journaliste Rozina Ali leerde ik dat er meer aan de hand is met de populaire serie. In een krachtig artikel legt zij haarfijn de onderliggende politieke boodschap van de serie bloot: de Amerikaanse war on terror is goed en moslims zijn slecht. Ik vond het een confronterend stuk, omdat ik Homeland, in tegenstelling tot andere series, meestal vrij gebalanceerd en niet zo overduidelijk patriottistisch vond. Naïeveling die ik was.

Ali schrijft: "Homeland’ is unique in that it’s subtle. It gives the impression of being balanced, and smart people like it,” Shaheen said. “But, if one asks, ‘Who are the villains? Who is threatening us?,’ the answer remains the same.”

Een echte aanrader dit stuk, óók voor niet-Homeland-kijkers.

Lees hier het artikel ‘How Homeland Helps Justify The War on Terror’ Kijk vooral ook deze indrukwekkende documentaire over hoe kunstenaars in verzet kwamen tegen Homeland Hier beschrijft Vice hoe de CIA inhoudelijk invloed kreeg op de film over de jacht op Osama Bin Laden Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Beter internet