Spring naar inhoud

Een kunstprijs, hoedjes van over de hele wereld en Van Gogh versus Munch. Dit zijn mijn drie kunsttips voor het weekend

Het belang van goed kijken en zoveel mogelijk tentoonstellingen bezoeken, kan wat mij betreft niet overschat worden. Het levert een scherpe blik, een stevig referentiekader en een enorme dosis inspiratie op. Maar over lang niet alle tentoonstellingen die ik zie, schrijf ik een artikel: dat zou veel te veel tijd kosten. Toch vind ik het leuk om te delen wat ik allemaal tegenkom. Daarom zal ik vanaf nu iedere vrijdag een notitie publiceren over de kunst die ik die week heb gezien. Voor jullie als weekendtips en om op de hoogte te blijven, voor mezelf als archief én als stok achter de deur om iedere week kunst te bekijken.

Deze week bezocht ik drie tentoonstellingen. Ten eerste Prix de Rome in De Appel Arts Centre. Die prestigieuze prijs wordt al sinds 1808 uitgereikt aan talentvolle beeldend kunstenaars en architecten in Nederland en werd in december gewonnen door Magali Reus (1981). Haar werk is, met dat van de andere genomineerden, te zien bij De Appel. Het is een overzichtelijke tentoonstelling, met opvallend strakke kunst die we de komende jaren wel in musea zullen tegenkomen. Te zien tot en met 17 januari.

In het Stedelijk Museum Amsterdam is een tentoonstelling te zien over Seth Siegelaub (1941-2013), geen kunstenaar maar een galeriehouder, tentoonstellingsmaker, uitgever en textielverzamelaar die een grote rol speelde in de opkomst van conceptuele kunst (kunst waarbij het idee belangrijker is dan de uitvoering) in de jaren zestig. De tentoonstelling zit mooi in elkaar en is vooral voor insiders een waar feest. Het hoogtepunt, Siegelaubs verzameling bizarre hoofddeksels van over de hele wereld, is voor iedereen fantastisch. Te zien tot en met 17 april.

Bij het Van Gogh Museum zag ik Munch : Van Gogh. Edvard Much (die van De Schreeuw) en Vincent van Gogh waren tijdgenoten en behandelden universele onderwerpen in hun werk, terwijl ze flink experimenteerden met de vorm. De tentoonstelling is vrij dwingend ingericht: steeds zijn letterlijk vergelijkbare werken van de twee naast elkaar gehangen. Door deze één-op-éénvergelijking wordt het soms een beetje plat, als een krachtmeting of een spelletje zoek-de-verschillen. Maar het is een fantastische kans om zoveel adembenemende kunstwerken bij elkaar te kunnen bekijken. Te zien tot en met 17 januari.

Prix de Rome Seth Siegelaub: Beyond Conceptual Art Munch : Van Gogh
De hoedenverzameling van Seth Siegelaub in het Stedelijk Museum Amsterdam. Foto: Gert Jan van Rooij.
Links: Vincent van Gogh, Zelfportret als schilder, 1887-1888. Rechts: Edvard Munch, Zelfportret met palet, 1926.
Links: Vincent van Gogh, Sterrennacht boven de Rhône, 1888. Rechts: Edvard Munch, Sterrennacht, 1922.
Correspondent Beeldende kunst