‘Herinner je je dat programma? Toen het nog goed was? Ik miste vroeger nooit een aflevering, in de eerste paar jaar voordat het zogenaamd populair werd.’

Het is de van de radioshow en presentator vertelt hoe mensen vaak terugverlangen naar de ‘goede oude tijd.’ Daar heeft hij geen last van: ‘het strekt zich voor ons uit: een perfecte toekomst die nog waargemaakt moet worden.’

Het is ondertussen twintig jaar geleden dat Glass die woorden uitsprak. En die perfecte toekomst? Die lijkt ondertussen te zijn waargemaakt.

Wat is het?

Glass’ zogenaamd nostalgische klaagzang bleek deels profetisch: het programma zou inderdaad ‘populair’ worden. Het heeft 2,2 miljoen luisteraars op de Amerikaanse Daarbovenop wordt de podcast elke week door 1,5 miljoen mensen

En This American Life beperkt zich allang niet meer tot een uurtje radio per week. Er kwamen twee seizoenen een gebaseerd op een van de en bij, een spin-off die de populairste podcast tot nu toe werd.

Als je het nog niet kent, vraag je je misschien af: wat is This American Life eigenlijk? Zelfs de makers vinden het moeilijk om dat uit te Allereerst klinkt het concept ontzettend saai: elke week is er een thema en daar worden verhalen bij gezocht. Trouwens: de beste afleveringen zijn - wat mij betreft - juist uitzonderingen op dat vaste format.

Om te begrijpen wat het is, kun je er dan ook beter gewoon naar luisteren. Maar het is behoorlijk intimiderend, bij welke van de 576 afleveringen moet je Om je op weg te helpen: vijf afleveringen die laten zien waaromThis American Life zo goed is.

1. De typische aflevering

Laten we beginnen bij de standaard aflevering. Zoals gezegd worden er elke week verhalen verteld rond een bepaald thema. Maar waar This American Life zich onderscheidt van veel andere programma’s: de thema’s zijn vaag en de verhalen hebben er vaak maar losjes mee te maken.

De nasale, ietwat hoge stem van Glass is het absolute handelsmerk van de show

Zo gaat de aflevering Transformers over een grootmoeder die op late leeftijd verliefd wordt, een Afghaanse vluchteling die voor het eerst de bus neemt en een jongen die zijn ouders vertelt dat hij homoseksueel is maar een heel onverwachte reactie krijgt.

Transformers heeft meer typische kenmerken van een This American Life-aflevering. Allereerst zijn het stuk voor stuk

Nog een kenmerkend element: Ira Glass. De nasale, ietwat hoge stem van Glass is het absolute handelsmerkvan de show. Zijn perfecte intonatie en timing maken de afleveringen spannend en levendig. Niet voor niets dat collega Ernst-Jan Pfauth hem al eens ‘een van de beste verhalenvertellers ter wereld’

Glass is trouwens allerminst alleen: er zijn zo’n twintig vaste medewerkers. Daarnaast worden regelmatig items gemaakt door gastredacteuren.

Aflevering 572: Transformers In deze aflevering worden mensen gevolgd die een belangrijke verandering in hun leven meemaken. Uitgezonden op 6 november 2015. Luister hier de aflevering terug.

2. De newsy aflevering

Lang beperkte This American Life zich tot kleine en persoonlijke verhalen die aan andere media ontsnappen. Maar op een gegeven moment besloten de makers ook het nieuws aan te pakken. Ook in dat soort afleveringen voert de persoonlijke noot de boventoon.

Neem The Giant Pool of Money uit Een newsier onderwerp is er niet te vinden: de kredietcrisis. Maar in plaats van een theoretisch verhaal, volg je mensen in elke schakel van de ketting: van de hypotheekontvanger tot de belegger op Wall Street.

Er volgden nog vier afleveringen, waarvan precies een jaar na de eerste uitzending werd uitgezonden. Adam Davidson en Alex Blumberg - de makers van de serie - hebben ondertussen hun eigen podcast:

Aflevering 355: The Giant Pool of Money Een uur lang wordt uitgelegd hoe de huizencrisis in Amerika tot stand kwam. Uitgezonden op 9 mei 2008. Luister hier de aflevering terug.

3. De aflevering op locatie

Nog een nieuwe ontwikkeling: afleveringen op locatie. Denk aan een een of een vliegdekschip.

Vooral die laatste is bijzonder. De makers wilden een andere kant laten zien van de oorlog in Afghanistan. Dus liepen drie journalisten een paar dagen mee op de Stennis, waar meer dan 5.000 mensen werken. Daarvan zijn slechts een paar dozijn daadwerkelijk piloot; de rest is ondersteunende staf.

De verhalen van die laatste groep zijn direct het verrassendst. Een vrouw die de snoepautomaten bijvult vertelt over het populairste snoep van het moment; een man die in het washok werkt licht de journalisten in over de intriges op het schip; en in het cafetaria legt iemand uit dat hij kon kiezen tussen een celstraf of een baan bij de marine.

Aflevering 206: Somewhere in the Arabian Sea Drie journalisten liepen een paar dagen mee op de ‘Stennis’, een Amerikaans vliegdekschip. Uitgezonden op 1 maart 2002. Luister hier de aflevering terug.

4. De grimmige aflevering

Er wordt weleens gezegd dat This American Life te licht is. Zo schreef een paar jaar geleden: ‘This American Life is een constante twintig graden met gemiddelde luchtvochtigheid. Iedereen zegt zijn ding, je ziet dat ze een tekortkoming hebben en uiteindelijk blijken ze best oké te zijn.’ Voor sommige afleveringen klopt dit beeld absoluut, maar er die donker en deprimerend zijn.

Neem het tweeluik over Harper High School, waar drie journalisten vijf maanden lang meeliepen. Op deze middelbare school in Chicago vonden 29 schietpartijen in een jaar plaats, waarbij acht jongeren om het leven kwamen.

Je leert een aantal leerlingen goed kennen, zoals de jongen die per ongeluk zijn eigen broertje Ook de maatschappelijk werkster en de directrice komen uitgebreid aan bod. Uit elk gesprek blijkt de uitzichtloosheid van de situatie op de school. Hoe hard iedereen die ook probeert te verbeteren, het lijkt onmogelijk te ontsnappen aan de narigheid.

Aflevering 487: Harper High School, Part One Dit is deel 1 van een tweeluik over Harper High School, een middelbare school in Chicago. Uitgezonden op 15 februari 2013. Luister hier de aflevering terug. Aflevering 488: Harper High School, Part Two Dit is deel 2 van een tweeluik over Harper High School, een middelbare school in Chicago. Uitgezonden op 22 februari 2013. Luister hier de aflevering terug.

5. De aflevering over één hoofdpersoon

Petty Tyrant is nog een voorbeeld van de donkere kant van This American Life. En een aflevering die maar om één persoon draait. Steve Raucci was de baas van de technische dienst van een scholengemeenschap in New York. Jarenlang terroriseerde hij zijn medewerkers: hij schoof brandende kranten onder wc-deuren door, zat aan vrouwen en legde bommen voor huizen. Uiteindelijk belandde hij in de gevangenis voor - onder andere - wapenbezit en terrorisme.

Een andere reden om deze uitzending te beluisteren: Sarah Koenig. Zij was een van de grote talenten van This American Life en presenteert nu de hitpodcast Serial.

Aflevering 419: Petty Tyrant De hele aflevering staat in het teken van de opkomst en ondergang van Steve Raucci. Uitgezonden op 12 november 2010. Luister hier de aflevering terug.

Dus?

Wat mij betreft klopte het andere deel van Glass’ klaagzang niet: de show is nog altijd goed. En wordt alleen maar beter.

Of je het met me eens bent, moet je natuurlijk vooral zelf bepalen. Met de overige 570 afleveringen. And counting.

This American Life This American Life is een wekelijkse show op de Amerikaanse publieke radio. Op de website lees je meer over de verschillende manieren waarop je het kunt beluisteren. Klik hier voor de website.

Eerder in deze reeks:

Laten we samen podcasts gaan luisteren Correspondent Nina Polak ontdekte pas twee jaar geleden dat je een iPhone ook als radio kunt gebruiken. Maar sindsdien komt een groot deel van de journalistiek die ze consumeert binnen via haar koptelefoon. Het zijn gouden jaren voor podcasts en wij gaan op een rij zetten wat je niet mag missen. Lees Nina’s artikel hier terug. Luisteren: een podcast over een andere podcast (en de kracht van podcasts) In Amerika is het razend populair: de podcast. Indringende verhalen over gewone mensen die worstelen met grote problemen. De VPRO is (in samenwerking met de NTR) begonnen met een dergelijke serie kleine documentaires: Toendra. Jair Stein is een van de makers. Hij bewijst dat kleine verhalen grote journalistieke zeggingskracht kunnen hebben. Luister hier de podcast terug Podcasts op De Correspondent De Correspondent heeft ook een podcastkanaal. Bijna elke week spreekt Lex Bohlmeijer een inspirerend persoon voor een bijzonder verhaal. Zo sprak hij Karen Armstrong, Tofik Dibi, Ruben van Zwieten, Mitchell Esajas en vele anderen. Beluister hier de podcasts van Lex Bohlmeijer

En verder:

Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de wereld van cijfers. In mijn wekelijkse mail houd ik je op de hoogte van mijn verhalen en deel ik het beste wat ik zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #nerdalert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je hier in voor mijn wekelijkse mail Waarom ik het liefst met John Oliver ontbijt YouTube is te groot geworden om makkelijk interessante en verrassende videokanalen te vinden. Daarom bevelen we deze week onze favoriete kanalen aan. Vandaag: de man die zijn eigen kerk oprichtte en de organisatie van Miss America ontmaskerde. Lees mijn artikel hier terug.