Spring naar inhoud

Lichtkunst, het Rietveld Schröderhuis, een tentoonstelling in de Oude Kerk en een film over Jheronimus Bosch: dit zijn mijn kunsttips voor het weekend

Het belang van goed kijken en zoveel mogelijk tentoonstellingen bezoeken, kan wat mij betreft niet overschat worden. Het levert een scherpe blik, een stevig referentiekader en een enorme dosis inspiratie op. Ik heb geen tijd om alle kunst die ik zie uitgebreid te bespreken, maar op deze plek deel ik iedere vrijdag wat ik de voorgaande week allemaal heb gezien. Voor jullie als tips, voor mezelf als archief.

Deze week zag ik Lekker Licht in het Centraal Museum in Utrecht. Een echte aanrader: een toegankelijke tentoonstelling waar beeldende kunst met vormgeving wordt gecombineerd. Leuk is dat er relatief veel plek is voor jongere kunstenaars. Hoogtepunt is Common Structures van Matthijs Munnik (1988), een zuil van gekleurd licht in een verder lege ruimte. Het licht flitst met zo’n hoge frequentie, dat het lijkt alsof je hallucineert: je ziet prachtige psychedelische patronen. Ook opvallend is het werk van Navid Nuur (1976): hij maakte onder meer een kunstwerk dat je met de flits van je camera moet bekijken – normaal gesproken strikt verboden in musea – en The Arrangement, een neonsculptuur die pas af is wanneer de museumdirecteur overlijdt en een beetje van zijn as in de buis wordt geplaatst. Mocht je meer van Nuurs werk willen zien, kan dat tot en met 30 januari bij Galerie Martin van Zomeren in Amsterdam. Lekker Licht is te zien tot en met 24 januari.

Even verderop in Utrecht staat het Rietveld Schröderhuis, in 1924 ontworpen door architect en vormgever Gerrit Rietveld, dat ik nog nooit had bezocht. Het was een fantastische ervaring: onder begeleiding van een gids (en met hoesjes om je schoenen) mag je het huis in. Het is licht, functioneel, geometrisch; een beetje alsof je door een schilderij van Mondriaan loopt. Het huis is dagelijks open, behalve op maandag. Reserveren is verplicht.

In de Oude Kerk in Amsterdam bezocht ik Geometry of the Scattering van Germaine Kruip. Het is een minimalistische, ingetogen tentoonstelling die de eeuwenoude kerk prachtig tot zijn recht laat komen. Midden in de kerk staat een 18 meter hoge zuil van marmeren blokjes; één van de kunstwerken wordt uitgevoerd op het orgel en voor de interventie Oude Kerk Untitled haalde Kruip alle decoratieve elektrische lichtbronnen uit de kerk, zodat de ruimte alleen wordt verlicht door het daglicht uit de hoge glas-in-loodramen. Ik bezocht de kerk tijdens de schemering, wat een haast magische ervaring was. Te bezoeken tot en met 27 maart.

Ten slotte geen tentoonstelling, maar een film over een tentoonstelling. Hoewel ik meer over moderne kunst weet, fascineert de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch me mateloos. In de documentaire Jheronimus Bosch – Touched by the Devil wordt een team onderzoekers gevolgd in de aanloop naar de grote Boschtentoonstelling die binnenkort in het Noordbrabants Museum opent. De film geeft een inkijkje in de politiek achter het maken van zo’n tentoonstelling, maar het mooiste zijn de gedetailleerde opnames van de schilderijen die je meenemen in de fantastische en bizarre wereld van Bosch. De film draait nu in filmhuizen.

Lekker Licht Navid Nuur: Context is the new content Geometry of the scattering Rietveld Schröderhuis
Navid Nuur, Broken circle, 2011. Foto: Jhoeko.
Germaine Kruip, Column Untitled, 2011-2015. Foto: Maxime Fauconnier.
Vimeo
Trailer van ‘Jheronimus Bosch, touched by the devil’
Correspondent Beeldende kunst