Spring naar inhoud

Over podcasts gesproken: beluister deze drie prachtige verhalen van Ramsey Nasr (en haal de Noordpool in huis)

We zijn de beste podcasts voor jullie aan het verzamelen. Correspondenten Nina Polak, Sanne Blauw, Lex Bohlmeijer en Thalia Verkade schreven al over hun favorieten. Je vindt ze via de links hieronder. Aan de prachtige podcasts die de revue passeren wil ik graag een persoonlijke favoriet toevoegen: het drieluik van Ramsey Nasr over zijn reis naar de Noordpool.

Dat hij daarheen zou vertrekken als onderdeel van een wetenschappelijke expeditie hoorde ik vorige zomer. Ik vroeg hem direct of hij daar verslag van wilde doen. Het resultaat is een betoverend drieluik, waar we zo enthousiast over zijn dat we het ook hebben opgenomen.

In het eerste deel van De reis naar Edgeøya. Terug naar het nulpunt komt Nasr aan in Spitsbergen en leert - in een bubbelbad! - van een biologe dat ‘baleinwalvissen eigenlijk heel dom zijn, in tegenstelling tot octopussen, die de wereld zouden overheersen indien een paar andere zeedieren niet op het idee waren gekomen aan land te kruipen en de boel over te nemen.’

In het tweede deel leert Nasr van drie ervaren Noordpoolgangers wat isolement inhoudt. Hij zou de ‘hoofden van het gezelschap leeg willen zuigen, maar er zijn van die momenten dat je weet: waffel houden en gewoon kijken.’ En dat doet hij meesterlijk.

In het derde, tragische deel neemt Nasr de Noordpool mee terug naar huis, verkent hij voor ons de betekenis van dit laatste beetje ongerepte natuur. Met een beetje hulp van Griekse mythologie schrijft hij een indrukwekkend slot aan de serie en laat hij zien waarom we de poolgebieden moeten koesteren.

Warm aanbevolen! Je vindt de verhalen via de links hieronder en in het overzicht van ons podcastkanaal.

De reis naar Edgeøya. Terug naar het nulpunt (Deel 1: de aankomst) De reis naar Edgeøya. Terug naar het nulpunt. (Deel 2: De veteranen) De reis naar Edgeøya. Terug naar het nulpunt (Deel 3: Paradise Lost) Voor de mobiele luisteraars: hier vind je ons podcastkanaal Meer luisteren? Deze podcast fluistert je grote verhalen over kleine mensen in het oor
Foto: Ramsey Nasr
Correspondent Democratie & Klimaat