Volg deze twaalf correspondenten nu ook via hun eigen nieuwsbrief
Sinds kort kun je twaalf correspondenten ook volgen via hun persoonlijke nieuwsbrief. Daardoor kun je al in een vroeg stadium je kennis bijdragen aan hun stukken en mis je nooit meer een verhaal van je favoriete auteur.
Bij De Correspondent geloven wij niet in het traditionele ideaal van objectiviteit. Daar zijn, kort samengevat, twee redenen voor.
Ten eerste: objectiviteit - in de zin van: een verhaal vertellen zonder dat daar subjectieve interpretaties aan ten grondslag liggen - bestaat niet. Ieder verhaal, of dat nu een verslag van een bomaanslag of een politieke analyse van de nieuwe Kamervoorzitter is, wordt onherroepelijk beïnvloed door de subjectieve keuzes van de verteller. Welke insteek kies ik? Welke woorden gebruik ik? Welke experts laat ik aan het woord? Op welke informatie leg ik de nadruk? Welke feiten laat ik juist weg?
Ten tweede: als het wél bestond, is objectiviteit op zijn best een zeer beperkte en op zijn slechtst een extreem saaie manier van verhalen vertellen. Daarmee bedoel ik: een verhaal ontleent zijn betekenis juist grotendeels aan de interpretaties die erin besloten liggen.
Je kunt een verhaal wel ‘objectiveren,’ door zo veel mogelijk interpretatie achterwege proberen te laten. Maar wat dan overblijft, is alles behalve een verhaal. Bovendien blijft interpreteren op een bepaald niveau altijd onvermijdelijk: zelfs achter een puur ‘feitelijk’ bericht dat een bomaanslag ergens tien levens heeft geëist, schuilt de veronderstelling dat mensenlevens ertoe doen.
Ten overvloede: met objectiviteit bedoel ik hier dus niet onafhankelijkheid of onpartijdigheid. Het betekent meer iets in de trant van: je kunt de aardbol nooit in zijn geheel bekijken - je ziet altijd maar één kant. En welke kant dat is, hangt af van de positie vanwaaruit je kijkt.
Waarom De Correspondent een auteursmedium is
Dit geloof in de noodzakelijke subjectiviteit van journalistiek is een van de voornaamste redenen waarom De Correspondent een auteursmedium is: de vertellers - correspondenten - zijn geen anonieme redacteuren, maar een integraal onderdeel van de manier waarop we verhalen vertellen en presenteren. Ze delen expliciet hun afwegingen, aannames en werkwijze, gaan daarover in gesprek met leden en werken vanuit een openlijk geformuleerde journalistieke missie.
Bijvoorbeeld:
- ‘Het kritisch volgen van hen die de macht over onze persoonsgegevens hebben.’ (correspondent Technologie & Surveillance Maurits Martijn).
- ‘Schrijven over wat wél goed gaat in Nederland en de wereld. En wat er beter kan.’ (Correspondent Vooruitgang Rutger Bregman).
- ‘Cijfers weer op hun plek zetten.’ (Correspondent Ontcijferen Sanne Blauw).
Volg onze correspondenten nu ook via hun nieuwsbrief
Nu vraag je je onderhand misschien af: waarom vertel je dit allemaal? Welnu, om je te wijzen op een nieuw onderdeel van ons platform dat rechtstreeks voortkomt uit bovengenoemde filosofie. Als auteursmedium willen we niet alleen graag dat je onze afzonderlijke verhalen leest, we willen dat je de vertellers van die verhalen ook gaat volgen in hun journalistieke reis.
Zo hopen we samen een nieuw soort diepgang te bereiken: een diepgang die je moeilijk kunt bereiken in slechts een enkel verhaal. Door alles wat we leren over een onderwerp in series van grotere en kleinere updates met elkaar te delen, wordt het geheel meer dan de som der verhalen. Sharing your learning curve, noemt de inspiratiebron van deze werkwijze - Joris Luyendijk - dat.
En dat doen correspondenten nu ook op een nieuwe manier: via hun persoonlijke nieuwsbrief. In die nieuwsbrief houden ze je op de hoogte van hun nieuwste producties, delen ze interessante bronnen of achtergrondmateriaal en vragen ze om tips of ervaringen als ze aan een nieuw stuk beginnen.
Kan dat niet al via deze site, vraag je je wellicht af. Jawel. Maar de nieuwsbrief heeft een aantal voordelen:
- Je mist nooit meer een stuk van je favoriete correspondenten.
- Je kunt in een vroeger stadium je kennis bijdragen aan stukken die in de maak zijn. Door de correspondent direct terug te mailen bijvoorbeeld.
- Je krijgt veel extra lees- en kijktips over onderwerpen waar je misschien bovengemiddelde interesse in hebt.
Dus geef je vooral op voor een of meerdere van de nieuwsbrieven hieronder! Het zijn er op dit moment twaalf, binnenkort volgen er meer (onder andere van Nina Polak, Lynn Berger en Marian Cousijn). Vrees niet dat je inbox opeens overvol wordt: iedere correspondent stuurt gemiddeld twee tot vier nieuwsbrieven per maand.
Veel lees... pardon... volgplezier gewenst!
1. #Nerdalert: statistiek wordt leuk met Sanne Blauw
Van twijfelachtige peilingen tot misleidende statistieken over criminele asielzoekers: cijfers hebben veel macht in onze samenleving. Correspondent Sanne Blauw zet in haar nieuwsbrief cijfers weer op hun plek: niet op een voetstuk, niet bij het vuilnis, maar naast de woorden. Een vast onderdeel: de #nerdalert, voor de getallenliefhebbers. De rest is zelfs voor de grootste alfa’s goed te volgen.
2. Zoeken naar een duurzamere samenleving met Jelmer Mommers
Duizelt het klimaatdebat je? Of kom je er maar niet aan toe de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en energie te volgen? Geef je dan vooral op voor de nieuwsbrief van correspondent Klimaat & Energie Jelmer Mommers. Met (deskundige) lezers zoekt hij naar nieuwe manieren om de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen - en onderzoekt hij kritisch alles wat dat tegenhoudt.
3. Goed nieuws is hét nieuws bij Rutger Bregman
Word jij ook cynisch van het nieuws? Pessimistisch over de toekomst? Wantrouwend tegenover je medemens? De nieuwsbrief van Rutger Bregman is dan een welkome afwisseling. Want, als correspondent Vooruitgang schrijft Rutger over wat er wél goed gaat in Nederland en de wereld. En nog belangrijker: wat er beter kan. De toekomst is namelijk veel rooskleuriger dan we denken.
4. Hou zélf Big Brother in de gaten met Maurits Martijn
Wil je weten waarom je wél iets te verbergen hebt? En ben je geïnteresseerd in de toenemende macht van geheime diensten, zoekgiganten, belastingdiensten en sociale media? Geef je dan zeker op voor de nieuwsbrief van correspondent Technologie & Surveillance Maurits Martijn. Verwacht ook veel mooi leesvoer uit andere media.
5. Ga op reis door je eigen brein met Thalia Verkade
Als Correspondent Vindingrijkheid & Vernieuwers onderzoekt Thalia waar nieuwe ideeën vandaan komen. Hoe bedenk je iets nieuws? Wat gebeurt er daarbij in je hoofd? Hoe werken mensen die met iets radicaal nieuws bezig zijn? En waarom vinden sommige ideeën die zo goed lijken geen doorgang? Geef je op voor haar nieuwsbrief en ga mee op zoektocht.
6. Europa komt tot leven met Tomas Vanheste
Van een afstandje lijkt de Europese politiek één grote grijze massa. Reden voor correspondent Europa Tomas Vanheste om Nederland te verruilen voor België, om zo dichter bij het Brusselse vuur te zitten. Vanuit zijn nieuwe thuisland onderzoekt hij of er ergens onder alle bureaucratie een groener en socialer Europa verscholen ligt. In de nieuwsbrief van Tomas komt de Europese politiek tot leven.
7. Economie voor dummies, met Jesse Frederik
Als correspondent Economie heeft hij naar eigen zeggen twee dingen:
- De saaiste correspondenttitel en
- de luxe te schrijven over een onderwerp dat zo breed is dat het over - bijna - alles gaat.
Zijn nieuwsbrief is dus een plek bij uitstek om de wereld om je heen iets beter te leren begrijpen, niet in de laatste plaats omdat Jesse als geen ander complexe economische stof toegankelijk kan maken voor leken.
8. Krijg plezier in politiek met Marc Chavannes
Voor de Haagse kaasstolp lopen weinig burgers warm. Maar wie de nieuwsbrief van correspondent Politiek Marc Chavannes leest, krijgt vanzelf weer zin in de democratie. In de vorm van een dagboek belicht hij politiek in het groot en in het klein en wil hij samen met jullie, zijn volgers, op zoek naar initiatieven die ons politieke bestel een duurzame toekomst kunnen geven.
9. (Ver)beter je leven met Ernst-Jan Pfauth
Het is dé mantra van deze tijd: vooral lekker jezelf zijn. Maar wat als je nog niet zo tevreden bent over jezelf? Dan moet je je vooral opgeven voor de nieuwsbrief van correspondent Zelfverbetering Ernst-Jan Pfauth. Elke twee weken deelt hij zijn nieuwste inzichten in hoe je meer kunt halen uit je werk, je thuis of het leven zelf.
10. Breng de ver-van-je-bed-show dichtbij met Maite Vermeulen
Met Maite op reis gaan heeft één doel: samen kijken hoe we de wereld een beetje beter kunnen maken. Schrijf je in voor haar nieuwsbrief en ga met haar op zoek naar manieren om belangrijke maar abstracte thema’s, zoals het werk van de Verenigde Naties of de noodhulpmachine die op gang komt na een natuurramp, tastbaar te maken en dichtbij te halen.
11. De belangrijkste bijzaak, ontleed door Michiel de Hoog
We kijken er bijna allemaal naar. We genieten ervan. Maar met Michiel de Hoog als gids ga je sport ook echt begrijpen. Van de economie achter het voetbal tot de nieuwste ontwikkelingen in het trainersvak: de nieuwsbrief van Michiel is een must readvoor iedere amateur-bondscoach die zijn vrienden te slim af wil zijn als het weer eens over de belangrijkste bijzaak van het leven gaat.
12. Leer je computer begrijpen met Dimitri Tokmetzis
Dagelijks omringen we ons met technologie. Maar hoe werken onze telefoon, computer en het internet eigenlijk? Correspondent Hacken Dimitri Tokmetzis maakt je in zijn nieuwsbrief wegwijs in de wondere wereld van de apparaten die ons leven verrijken en beheersen. Geef je snel op en volg alvast de cursus programmeren waar Dimitri momenteel verslag van doet.