De tragische ondergang van een hacker Vorige week werd de Amerikaanse hacker Jeremy Hammond veroordeeld tot tien jaar cel voor een reeks hacks die hij als lid van Anonymous had gepleegd. Vooral de hack van het private inlichtingenbedrijf Stratfor was spectaculair. Later bleek dat Hammond was verraden door een van zijn hackervrienden. In Rolling Stone stond vorig jaar een geweldig portret van Hammond dat nog steeds erg actueel is. De journalist laat mooi zien wat de beweegredenen zijn van de meest fanatieke Anonymous-hackers, maar ook hoe die beweging van binnenuit werd opgeblazen. (Dimitri Tokmetzis) The Rise and Fall of Jeremy Hammond: Enemy of the State (9.885 woorden)

24 uur blij worden van dansende mensen Sinds afgelopen donderdag staat een videoclip online die vierentwintig uur duurt, die hoort bij het nummer Happy van Pharrell Williams en die je echt blij maakt met mooie scènes van dansende mensen. Zoals het meisje om 12.30, een schoonmaker om 22.16 en op elk heel uur Pharrell Williams zelf. De videoclip doet denken aan het Open Loops Project van rapper Pete Philly (in samenwerking met Momkai), die veertien weken lang elke week een nieuw nummer publiceerde, steeds in combinatie met bijzonder geproduceerde videoclips. Internet biedt een verfrissend platform voor artiesten, dat gelukkig op steeds grotere schaal wordt benut. Om blij van te worden! (Sterre Sprengers) 24 hours of happy (24 uur)

De laatste bekentenis van een psychopaat De personificatie van het kwaad. Zo zagen veel Amerikanen Charles Manson in de jaren zeventig. In 1969 spoorde de sekteleider zijn volgelingen aan om de hoogzwangere Sharon Tate, de vrouw van filmregisseur Roman Polanski, in haar eigen huis te vermoorden. Na een reeks andere moorden in Hollywood verdween Manson voor goed achter de tralies. Rolling Stone zocht hem in de gevangenis op en maakte een prachtig portret van Manson. Hoewel hij bijna tachtig is, blijft hij een angstaanjagende maar tegelijkertijd fascinerende griezel die gelukkig de vier muren van de gevangenis nooit meer zal verlaten. Zo zegt hij tegen de journalist van Rolling Stone. 'When you come face to face with me, you're only you. I don't give a fuck what you are. I'll take you. Put you in the grave. What're you going to do about that, jitterbug? Who's protecting you, sweetheart?'. (Maurits Martijn) Charles Manson Today: The Final Confessions of a Psychopath (10.306 woorden)

  Frans Bromet als technologieverslaggever Ashton Kutcher investeerde vorig jaar een 1,2 miljoen in het Berlijnse bedrijf van de broertjes Dekker uit Ilpendam. Met Edial en Floris Dekker en hun startup Gidsy hadden de Nederlandse media een nieuw Hollands internetwonder in handen. Waar de meeste journalisten het bij korte verhaaltjes over voornamelijk Kutcher hielden, reisde de onverstoorbare documentairemaker Frans Bromet naar Berlijn om de jongens te interviewen. De broers zijn als sinds hun jeugd bevriend met de zoon van Bromet, wat de gesprekken extra persoonlijk maakt. In twee delen zie je hoe de jongens het mediacircus doorstaan en moeten vechten voor hun bedrijf en werknemers. Een aanrader, want Bromet legt de start-upcultuur vast op een manier die voorbij alle holle clichés van de technologieverslaggeving gaat, waarin de miljoenen en het succes altijd zonder moeite lijken te komen. (Ernst-Jan Pfauth) Veelbelovend! (twee keer vijftig minuten)  

Volg dit blog Stuk Rood Vlees is een pareltje van een blog. Vijf politicologen van de Universiteit van Amsterdam geven commentaar op de (politieke) actualiteit. Dat doen ze vanuit hun wetenschappelijk expertise en in gewonemensentaal. Het doel: 'Tegenwicht bieden aan de overdaad aan vluchtige meningen en ongefundeerde analyses.' Dat lukt de heren wonderwel. Deze week schrijft Tom van der Meer over het Rotterdamse plan om werklozen verplicht te laten korfballen. Het idee is dat sporten kan leiden tot 'meer zelfvertrouwen en sociale contacten.' Dat is makkelijker gezegd dan bewezen, laat Van der Meer zien. (Rutger Bregman) Rotterdamse werklozen verplicht tot korfballen. Is er reden te verwachten dat dat hen aan een baan helpt? (500 woorden)