Spring naar inhoud

Dit weekend is het weer zover: we kijken samen een goede documentaire!

Een keer in de maand vertonen we op De Correspondent een film uit het archief van Movies that Matter. Deze maand is dat Warriors from the North (2014). De film is aankomend weekend - van vrijdagochtend tot en met zondagavond - te streamen via onze website.

Warriors from the North vertelt het verhaal van Deens-Somalische jongeren die afreizen naar Somalië om zich bij terreurgroep Al-Shabaab te voegen. Hun leefwereld vertoont veel gelijkenissen met de alom besproken Syriëgangers, die het Westen inruilen voor de Islamitische Staat.

Vier redenen waarom je Warriors from the North moet zien.

1. In deze documentaire zijn de jongeren zélf aan het woord. Tussen alle analyses óver hen een zeldzaamheid.

2. Het lijkt een onvoorstelbaar grote stap: van een eenzaam bestaan in Europa naar jezelf opblazen aan de andere kant van de wereld. De documentaire maakt die stap toch voorstelbaar.

3. Wat als de jongeren spijt hebben en terug naar huis willen? Vaak zijn ze in hun thuisland dan niet meer welkom. Het gevolg daarvan wordt in de documentaire pijnlijk duidelijk.

4. Het vertrouwen van de geportretteerden in de documentairemakers is voelbaar. Het eindresultaat is een rauwe en confronterende inkijk in de wereld van de jihadganger.

Bekijk hier alvast de trailer van Warriors from the North:

YouTube
Warriors from the North (2014)
Correspondent Globalisering