Waarde leden,

ik heb het voorrecht geweldig nieuws met jullie te delen: heeft besloten ons platform te steunen met een financiële bijdrage van 450.000 euro. De stichting heeft geen winstoogmerk en verwacht dus ook geen rendement in ruil voor de financiële impuls. Ook betreft het geen subsidie uit belastinggeld: SDM is een private stichting. De bijdrage bestaat deels uit een gift en deels uit een lening.

De stichting, die in 1944 werd opgericht als beschermheer van verzetskrant Het Parool, heeft als doel kwaliteitsjournalistiek te stimuleren ter bevordering van de democratische rechtsstaat. SDM ziet ons als de journalistieke start-up bij uitstek om die doelstelling verder te verwezenlijken.

Judith Brandsma, de penningmeester van SDM, zegt daarover: ‘Het feit dat De Correspondent al 24.000 leden achter zich heeft weten te scharen, maakt dat dit initiatief perfect bij ons past: ze bedrijven onafhankelijke journalistiek en hun doelstelling om leden in staat te stellen hun kennis en expertise te delen, dient niet alleen onze M van Media, maar ook onze D van Democratie.’

Voor haar steun krijgt SDM ook een zogenoemd van vijf procent in De Correspondent om de principes - op basis waarvan zij de steun verleent - achter het platform te bewaken, waaronder: het waarborgen van de redactionele onafhankelijkheid, het behouden van het advertentievrije karakter van het platform en de bescherming tegen winstmaximalisatie (De Correspondent heeft een winstplafond van 5 procent van de omzet).

Ook belangrijk om te vermelden is dat SDM geen inhoudelijke voorwaarden stelt aan de besteding van het geld: we mogen zelf beslissen waar we het aan uitgeven. Een paar bestemmingen hebben we al in ons hoofd. 

Nieuwe correspondenten

Ten eerste willen we een deel reserveren voor het werven van nieuwe correspondenten met nieuwe thema’s, het opstarten van een groter onderzoeksjournalistiekproject (hopelijk in samenwerking met journalistieke partners in het buitenland, waarover later meer) en het doorontwikkelen van beeld en audio op de site.

Inhoudelijk willen we met name beter worden op het gebied van reportages en ‘eigen nieuws’, om jullie een diverser journalistiek aanbod te geven om uit te kiezen. De bijdrage van SDM gaat ons daar zeer bij helpen.

Kennis en expertise delen

Daarnaast willen we een deel van het geld steken in de verdere technische ontwikkeling van het platform - en dan met name in nieuwe mogelijkheden om de kennis en expertise van jullie, de leden, beter te benutten.

De mogelijkheden om deze kennis en expertise te delen op De Correspondent zijn nu nog vrij basaal: jullie kunnen bijdragen onder stukken en ons e-mailen. Daar valt nog een wereld te winnen.

Bijvoorbeeld door de reactieformulieren te verbeteren, zodat je werkende links kan toevoegen, kan reageren op specifieke reacties, en je expertise kenbaar kan maken. Door bijdragen in verschillende categorieën te sorteren, zoals inhoudelijk commentaar, aanbevelingen en feitelijke onjuistheden. En door jullie bijdragen gemakkelijker op te kunnen waarderen tot zelfstandige bijdragen in de tuin van een correspondent. Uiteindelijk willen we er naar toe groeien dat iedereen met een bepaalde expertise een eigen tuin kan bijhouden, waarin je zelf kennis en ideeën uit kan wisselen met andere leden.

Tot slot rest mij nog de vraag: zijn er nog verbeteringen, vernieuwingen of technische mogelijkheden waar jullie op hopen? Zo ja, laat het dan vooral weten.