Spring naar inhoud

Zijn windmolens een goede oplossing tegen klimaatverandering?

En hoe hoog zijn de kosten die ze met zich meebrengen? Factcheckers Remmelt de Weerd en Yorick Smakman brengen in een serie van vijf verhalen een broodnodige dosis feiten in het windmolendebat. In deze notitie praat ik je kort bij over de voortgang van hun drie weken geleden aangekondigde onderzoek.

Op 10 februari trapten De Weerd en Smakman het nieuwe project af. In een oproep - je vindt hem hieronder - zetten ze de vijf stellingen op een rij die een grondige factcheck behoeven. Een van de claims die ze onder de loep nemen: draaien windmolens op subsidie? Premier Mark Rutte heeft dat meer dan eens gezegd, maar hoe zit het nu echt met de financiering? En kosten windmolens ons meer dan bijvoorbeeld kolencentrales?

In hun oproep vroegen De Weerd en Smakman: ‘Ken je een studie of rapport dat een van deze stellingen onderbouwt of juist ontkracht?’

Dat bleek een gouden greep. Een groot aantal leden en lezers deelde hun kennis en expertise. De factcheckers ontvingen meer dan honderd bijdragen onder het artikel, plus nog eens tientallen tips per mail. De meerwaarde is duidelijk: door dit soort kennisdeling kunnen journalisten - en factcheckers - veel sneller een veld overzien. Aangevuld met hun eigen onderzoek, weten De Weerd en Smakman nu zeker dat ze geen relevant rapport ongelezen laten.

Ze zijn nu bezig hun selectie van de 35 belangrijkste rapporten door te werken, op zoek naar antwoorden en relevante analyses die de vijf stellingen ontkrachten of onderbouwen. De weging van al deze informatie - daar komt het op aan. Wat het oplevert? Dat blijft nog even spannend.

Half maart kun je de eerste in de reeks publicaties verwachten. Mijn hoop is dat deze reeks het debat over de toekomst van onze energievoorziening een beetje verder kan helpen. Feiten, meningen en emoties lopen nu vaak door elkaar. Logisch, maar ook verwarrend. Hopelijk biedt de serie helderheid en overzicht, een sterke feitelijke basis waarop vervolgens verder gedebatteerd kan worden.

Alle leden die nu al hebben bijgedragen aan dit project - veel dank!

Hier de eerdere oproep van de factcheckers: ‘Wat is waar in het debat over windmolens? Help ons de feiten te vinden’
Correspondent Democratie & Klimaat