Kunsttips voor het weekend: een rondleiding, museumnacht in Rotterdam en meer
Het is weer vrijdag: tijd voor mijn wekelijkse tentoonstellingenupdate in dit openbare notitieboekje. Afgelopen week zag ik een tentoonstelling over de jaren zestig in het Tropenmuseum, propte ik zoveel mogelijk kunst in een middag Rotterdam en ging ik alvast kijken bij Stroom in Den Haag, waar ik zondag een rondleiding geef door de Display Show.
Free at last! Met deze quote van Martin Luther King opent de tentoonstelling The Sixties – A Worldwide Happening. Wie aan de sixties denkt, denkt love, peace, flower power en protesterende kids. De tentoonstelling in het Tropenmuseum plaatst dat beeld in een globaal perspectief en laat zien dat er buiten het Vondelpark en San Francisco ook interessante dingen gebeurden. In veel Afrikaanse landen die onafhankelijk werden had free at last een heel andere lading. In Brazilië bouwde Oscar Niemeyer volstrekt futuristische gebouwen. In Nigeria ontstond een bloeiende muziekscène; Engelse hippies liepen weg met Indiase kleding; Afrikaanse kunstenaars omarmden het modernisme. Je hebt nog een week: The Sixties loopt tot 13 maart.
Komende zaterdag is het Museumnacht in Rotterdam. Tijdens een middag in de stad probeerde ik alvast zo veel mogelijk tentoonstellingen te bezoeken. Het Nederlands Fotomuseum had een fijne mix van tentoonstellingen. Ulay | Polaroids bijvoorbeeld. Ulay is vooral bekend van de extreme performancekunst die hij samen met Marina Abramović uitvoerde, maar hij experimenteerde ook veel met polaroids en dat levert mooie beelden op, vooral de zelfportretten. Te zien tot en met 1 mei.
De tentoonstelling QUICKSCAN NL#02 geeft een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen in de Nederlandse fotografie. Ik vond niet alles even sterk, maar de installatie van Jan Hoek was heel cool: op een grote muur had hij allerlei foto’s uit zijn oeuvre geplakt, ingedeeld op het type modellen. Modellen die zijn vrienden zijn geworden, modellen die hem niet mochten, modellen die seks met hem wilden, modellen die de foto als Facebookprofielfoto hebben genomen - alles heel lichtvoetig. Een leuke vernieuwende manier om naar een oeuvre te kijken. Te zien tot en met 8 mei.
Bij kunstinstelling TENT werd ik blij verrast door de tentoonstelling The Back Room - Paul Beckman. De Rotterdamse kunstenaar maakte heel toffe dingen die het midden houden tussen meubel en sculptuur. Hij was een beetje in de vergetelheid geraakt; mooi dat hij weer aandacht krijgt!
De andere tentoonstelling bij TENT, Spending Quality Time With My Quantified Self, gaat in op de wisselwerking tussen digitale technologie en het menselijk lichaam. Een interessant onderwerp, en leuk om te zien dat ook instellingen jonge digitaal werkende kunstenaars steeds meer gaan omarmen. Het is een beetje een ondoorgrondelijke, maar ook heel eigentijdse tentoonstelling: overal staan schermen en klinkt een kakofonie van digitale stemmen. Ik blijf wel benieuwd hoe we over twintig jaar op dit soort kunst terugkijken: briljant of een modegril? Beide shows lopen tot en met 10 april.
Bij Witte de With Center for Contemporary Art, de kunstinstelling die het pand deelt met TENT, zag ik GesammttkkunnsttMeshuggahhLaandtttt, een tentoonstelling van de excentrieke kunstenaar Charlemagne Palestine. Hij werd in de jaren zeventig bekend vanwege zijn experimentele performances en in Witte de With heeft hij een bizarre wereld gecreëerd van felgekleurde sjaals, muziekinstrumenten en veel, heel veel knuffeldieren. Een prettig gestoorde chaos, te zien tot en met 1 mei.
Bij Museum Boijmans Van Beuningen besloot ik om de vaste collectie weer eens te bekijken. Wat is die eigenlijk ontzettend goed. Mijn favorieten deze keer: La Commode van Kees van Dongen, De toren van Babel van Pieter Bruegel en de Infinity Mirror Room van Yayoi Kusama.
Ten slotte bezocht ik de Display Show bij de presentatieinstelling Stroom in Den Haag. De tentoonstelling is samengesteld door twee kunstenaars en gaat in op de onderdelen van het tentoonstellen waar je meestal geen aandacht aan besteedt. Zoals de vitrines, muren, sokkels en andere structuren die de kunst ondersteunen. Toch zijn ze heel belangrijk. Komende zondag geef ik een rondleiding door de show, waarin ik dieper inga op het belang van de wijze waarop kunst wordt tentoongesteld. Het begint om 15.00 uur en het is gratis!
Het Tropenmuseum Museumnacht 010 Nederlands Fotomuseum TENT Rotterdam Witte de With Museum Boijmans Van Beuningen Info over mijn rondleiding bij Stroom