Eindeloos doorzagen over de routines van wereldsterren

Ernst-Jan Pfauth
Mede-oprichter De Correspondent
Tim Ferriss tijdens The Next Web 2010 conferentie in Amsterdam. De tatoeages zijn nep (lang verhaal). Foto onder Creative Commons-licentie: Flickr / Anne Helmond

Soms kom ik tijdens mijn onderzoek voor de reeks over zelfverbetering op boeken, interviews of onderzoeken die ik niet per se voor een aflevering kan gebruiken, maar die wél interessant zijn om te delen. Zoals de bevreemdende podcast van zelfhulpauteur Tim Ferriss.

Een van de leukste dingen aan vliegvelden vind ik de zelfhulptafels in de boekwinkels. Vooral in Amerika glimmen de witte tanden van de goeroes je tegemoet. Allemaal houden ze je een belofte voor. Rijkdom, zelfvertrouwen, promotie: alles ligt binnen handbereik als je tijdens je aanstaande vlucht hun boek leest.

In 2008 bezweek ik op het vliegveld van San Francisco voor The Four Hour Work Week van Tim Ferriss. Ook al was het een nachtvlucht, toen het vliegtuig in Amsterdam landde, had ik het uit. Het boek gaat over het uitbesteden van dingen waarvan je niet voor mogelijk hield dat je ze kunt Zo creeër je tijd voor de dingen die je echt belangrijk vindt.

Op zijn gedachtegoed kom ik nog eens terug, maar voor nu draait het even om Ferriss zelf. Ik verloor hem ondanks de goede kennismaking uit het oog. Totdat een aantal van jullie in de bijdragen onder zijn podcast

Daar ben ik nu al twee weken verslaafd aan.

Het doel van The Tim Ferriss Show is het ontleden van wat ‘world class performers’ zo goed maakt. Daar neemt Ferriss ruim de tijd voor, de interviews met deze meesters duren vaak anderhalf uur. Kevin Costner, Jamie Foxx, filosoof Alain de Botton, Amanda Palmer en ‘onze’ waren al op bezoek. Het is een van sporters, wetenschappers, ondernemers, acteurs en schrijvers.

Ferriss doet als interviewer veel dingen waarvan je normaal denkt: doe dat nou niet. Zo heeft hij er geen problemen mee zich een paar minuten lang op de voorgrond te plaatsen. Hij springt ook vaak van de hak op de tak (zonder door te vragen), stelt ellenlange vragen, zaagt soms eindeloos door over details en is vrijwel nooit kritisch.

Maar het gekke is: dit levert ontzettend op. Alle gasten nemen de ruimte voor introspectie en durven door de onbeschaamdheid van Ferriss zichzelf ook te laten gaan in het praten over hun passie.

Zo neemt Edward Norton bijna een kwartier om uit te leggen waarom hij een scene uit zo bepalend vindt in zijn eigen ontwikkeling als acteur. De beroemde marketeer Seth Godin vertelt ongegeneerd over zijn perfectionistische neuroses.

Door The Tim Ferriss Show ga je allerlei werelden (die van film, investeringsfonden, literatuur, et cetera) beter begrijpen. Bovendien is het heel enthousiasmerend om zulke briljante mensen zo informeel te horen spreken.

Luistertip voor

Lees ook mijn boek