Er zijn vijf redenen om te luisteren naar het gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer.

1.Brieven uit Genua is een onthullende autobiografie. Belangrijkste drijfveer voor deze prijswinnende schrijver: te willen verdwijnen, te willen ontsnappen aan de barre werkelijkheid. Tegelijkertijd wil Pfeijffer diezelfde werkelijkheid zo goed mogelijk vastleggen, omdat hij het niet kan verkroppen dat alles ten prooi raakt aan de vergetelheid. Verbluffend staaltje: als jongen al heeft hij een complete eigen taal ontworpen, het Mocaans. Hij spreekt het nog steeds.

2. Ooit fietste Pfeijffer weg uit Nederland. Met een vriendin had hij besloten om naar Rome te gaan: op een gammele racefiets, zonder planning en met een wegenkaart van Frankrijk in de rugzak. Het heeft hem fundamentele dingen geleerd over het leven. Zijn verslag, is een van de leukste boeken die ik de laatste tijd las.

De harde werkelijkheid is dat zijn leven op een dood spoor is gekomen

3. Hij beschouwt het als een van de grote thema’s van deze tijd: het verlies van authenticiteit. Anders gezegd: feit en fictie (waarheid en beeldvorming) gaan steeds meer door elkaar heen lopen. In dat opzicht stelt Pfeijffer met Brieven uit Genua een daad: hij legt zichzelf genadeloos bloot. En de harde werkelijkheid is dat zijn leven op een dood spoor is gekomen. Dat is de kracht van dit boek: het gaat over de moed om jezelf onder ogen te zien en te willen veranderen.

4. Sinds tien maanden drinkt Pfeijffer niet meer. Het is het moeilijkste wat hij ooit gedaan heeft. Als je weet welke heroïsche hoeveelheden hij heeft ingenomen, dan snap je dat. Hoe komt het? Door de angst van zijn vriendin.

5. En dat is de belangrijkste reden. Alles is veranderd door de liefde. Hij heeft een nieuwe vriendin: Stella. En dat terwijl hij zich nooit heeft willen binden, aan welke vrouw dan ook. Zo mondt dit meeslepende zelfportret uit in een ode aan de liefde en het leven.

Verder lezen? Brieven uit Genua van Ilja Leonard Pfeijffer verscheen bij uitgeverij De Arbeiderspers. Hier vind je er meer informatie over Luisteren naar schrijvers: Hoe je met boeken het kwaad te lijf kunt Het internationale literatuurfestival Winternachten ging dit jaar over het Kwaad. Wat hebben schrijvers daarover te melden? De vier interessantste inzichten heb ik in één podcast verzameld. Beluister hier de podcast Luisteren: Volgens deze dichteres geeft de dood het leven glans Maud Vanhauwaert (Veurne, 1984) is niet alleen dichter, maar ook performer. Haar tweede bundel, Wij zijn evenwijdig_ Raken elkaar in het oneindige oogt als een reeks willekeurige observaties, maar gaat uiteindelijk over leven en dood. Wat wil ze daarover vertellen? Beluister hier het interview