Wist je dat:

Leuke voor een potje Triviant, maar de invloed van armoedecijfers reikt natuurlijk verder dan eeuwige roem bij een bordspel. Ze worden door beleidsmakers, hulpverleners en ondernemers constant gebruikt om de wereld te duiden, te beïnvloeden en - hopelijk - te verbeteren. Ze bepalen waar ontwikkelingshulp naartoe gaat, welke programma’s overheden opzetten en waar bedrijven in investeren. En: de cijfers laten zien of er wel of geen vooruitgang is geboekt bij armoedebestrijding.

Maar waar komen gegevens over armoede vandaan? Om die vraag te beantwoorden duiken en ik dit jaar in de wereld achter de armoedecijfers. Een wereld die wordt bevolkt door mensen die armoede definiëren, informatie verzamelen en vragenlijsten beantwoorden. Mensen die fouten maken, belangen hebben of buiten de boot vallen.

Door die mensen te leren kennen, kunnen we de cijfers beter op waarde schatten. Hoe betrouwbaar zijn de gegevens? Komt het geld wel bij de juiste landen en de juiste mensen terecht? En wat zijn de belangen die meespelen bij de metingen?

De eerste halte van onze zoektocht: de bedenker van de armoedegrens.

Eén dollar per dag

In 1990 kwam een 38-jarige Australiër met een revolutionair idee: een wereldwijde armoedegrens van 1 dollar. Had je per dag meer dan dan was je niet

De dollargrens zou de toon zetten voor het armoedebeleid in de volgende 25 jaar. Al is 1 dollar ondertussen 1,90 dollar geworden, armoede wordt sinds 1990 gemeten aan de hand van de methode van de Australiër. Zijn naam? Martin Ravallion.

Wie is de man achter de armoedegrens?

De komende week zullen we Ravallion opzoeken in Parijs. Ravallion was 24 jaar lang verbonden aan de Wereldbank en is nu hoogleraar aan Georgetown University. Onlangs publiceerde hij zijn nieuwste boek: The Economics of Poverty.

Wie is de man achter de armoedegrens? Hoe is zijn denken over armoede veranderd sinds hij de grens bedacht? En wat vertelt zijn levensverhaal over de manier waarop de wereld naar armoede kijkt? Daar willen we in Parijs achter komen.

Wat willen jullie weten?

We nemen graag jullie tips mee naar Parijs. Welke vragen moeten we Ravallion stellen? Wat zouden jullie willen weten over armoedemeting? En wie moeten we verder nog leren kennen om de wereld achter de armoedecijfers te begrijpen?

We horen het graag. Jullie kunnen je suggesties hieronder geven of ze direct mailen naar sanne@decorrespondent.nl of maite@decorrespondent.nl.

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Wil je de bedenker van de armoedegrens in levenden lijve zien?

Op 18 maart presenteert Ravallion zijn nieuwe boek in Nederland. De lezing vindt plaats in het auditorium van het Tinbergen Instituut Amsterdam (Gustav Mahlerlaan 117) en duurt van 16.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Update 17 maart: De zaal van de boekpresentatie is veranderd. Voorheen was het Zaal 1.01, maar het is verplaatst naar het auditorium. De locatie is verder hetzelfde (Gustav Mahlerlaan 117).

Meer informatie over de presentatie Op de website van het Tinbergen Instituut lees je meer over de boekpresentatie. Klik voor aankondiging van het Tinbergen Instituut. Meer informatie over Ravallions boek Op de website van ‘The Economics of Poverty’ lees je meer over het boek en de auteur. Klik hier voor de website. Wil je op de hoogte blijven van Maites artikelen? Als correspondent Conflict & Ontwikkeling is Maite op zoek naar manieren om de wereld een beetje beter te maken. Wil je weten wat ze zoal tegenkomt op haar zoektocht? In haar tweewekelijkse nieuwsbrief tipt ze je het beste wat ze leest, ziet en hoort over haar onderwerp. Schrijf je hier in voor Maites nieuwsbrief Wil je op de hoogte blijven van Sannes artikelen? Als correspondent Ontcijferen onderzoek ik de wereld van cijfers. In mijn nieuwsbrief houd ik je op de hoogte van mijn verhalen en deel ik het beste wat ik zie, hoor en lees. Een vast onderdeel: #nerdalert, voor de getallenliefhebbers. Schrijf je hier in voor Sannes nieuwsbrief