Spring naar inhoud

We wonnen de Storimans Tegel voor ‘Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS’

Het is niet vaak stil op onze redactie. Zeker rond de centrale tafel (waar eind-, beeld-, en hoofdredactie bij elkaar zitten) is het doorgaans een drukte van belang.

Maar toen we met een aantal correspondenten de film ‘Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS’ bekeken, was het voor even wel stil.

De Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky was daarvoor naar Kobani gegaan, toentertijd de belangrijkste frontlinie in de strijd tegen Islamitische Staat. En kwam terug met een film die je nooit meer zult vergeten als je ’m eenmaal hebt gezien.

Dosky volgt met zijn camera een dag uit het leven van een sluipschutter die de terroristen uit zijn stad probeert te verjagen. Dosky doet dat met alle mogelijke middelen: zo gebruikte hij een drone om de kapotgeschoten stad van boven te laten zien.

Toen hij de film - met gevaar voor eigen leven - gedraaid had, ging Dosky terug naar huis met zijn materiaal. Maar de schijven met het materiaal overleefden de terugtocht niet.

En dus ging hij nog eens, om zijn film opnieuw te schieten.

Een filmmaker die niet een-, maar tweemaal zijn leven in de waagschaal stelt voor een uniek verhaal - het bleek voldoende reden om genomineerd te worden voor De Tegel, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistiek. En om hem uiteindelijk ook in de wacht te slepen.

En niet zomaar een Tegel, het gaat om de eerste Storimans Tegel, voor het beste camerawerk. De prijs is vernoemd naar Stan Storimans, de cameraman van RTL Nieuws die aan het werk in Georgië de dood vond.

Vanaf deze plaats willen we Dosky en zijn producent, videocorrespondent Jos de Putter, feliciteren met hun prijs. Een deel van de beelden werd gedraaid door Nina Badoux, die vanzelfsprekend ook een felicitatie - en credits voor haar aandeel in deze film - verdient.

We willen ten slotte jullie bedanken voor de bijdrage aan deze kostbare, maar belangrijke productie. Het is dankzij het feit dat steeds meer leden onze journalistiek steunen dat we elk verhaal kunnen vertellen op de best mogelijke manier.

In dit geval door te filmen, en het grootste conflict van deze tijd terug te brengen tot de kleinst denkbare dimensie: een man, die de wapens opneemt om zijn stad op de barbaren te heroveren.

Bekijk hieronder de film in het Nederlands en het Engels.

Mini-docu: Een dag uit het leven van een sluipschutter tegen IS In English: A day in the life of a sniper fighting ISIS
Vimeo
Dit is de trailer van de film
Correspondent Oost-Nederland bij NRC