Dit is het antwoord op de vraag: waarom meet je armoede aan de hand van geld?

De week van 14 maart stond voor mij in het teken van één persoon: Martin Ravallion. Ravallion bedacht in 1990 de armoedegrens van 1 dollar per dag. Dat idee beïnvloedt tot op de dag van vandaag waar ontwikkelingshulp naartoe gaat, welke programma’s overheden opzetten en waar bedrijven in investeren.

Met correspondent Sanne Blauw werk ik aan een profiel over Ravallion. Niet alleen omdat hij een van de invloedrijkste economen van onze tijd is, ook omdat zijn levensverhaal veel vertelt over hoe de wereld door de jaren heen met armoede is omgegaan.

We bezochten hem vorige week in Parijs en zagen hem in Amsterdam, waar hij zijn nieuwe boek presenteerde. We hebben hem urenlang gesproken. Soms alleen, soms met collega’s of zijn vrouw. Soms in zijn werkkamer, soms in een restaurant of lunchcafé.

In die uren hebben we iemand leren kennen die weinig overtuigingen heeft en zich laat leiden door feiten. Iemand die houdt van theorie en zijn leven inzet voor verbetering in de praktijk. En iemand die zelfs op de meest banale vragen economische antwoorden geeft: ‘Hoe het eten was? De verhouding tussen charme en voedselkwaliteit was erg hoog.’

Ravallion is een econoom in hart en nieren. Toen Sanne op de bank in zijn kantoor zat en de vraag stelde ‘waarom meet je armoede alleen aan de hand van geld?’, stond hij op en liep hij naar het whiteboard aan de muur. ‘Maar het gaat helemaal niet alleen om geld!’ riep hij uit. ‘Kijk maar...’

In de onderstaande foto zie je wat hij vervolgens op het bord schreef. Wat er schuilgaat achter de formules en wat we verder te weten kwamen over deze fascinerende man, lees je over een tijdje terug in het profiel.

Oproep

De vraag die Sanne in Ravallions kantoor stelde kwam van een lezer. En ook veel andere lezersvragen kwamen aan bod. Veel dank voor jullie bijdragen!

Vragen en suggesties blijven welkom, over Ravallion of over armoedemeting in het algemeen. Plaats ze hieronder of mail ze naar maite@decorrespondent.nl.

Deze notitie verschijnt ook in de tuin van Sanne Blauw.

Hier lees je meer over Ravallion en ons project over armoede. Hier lees je Sannes artikelen.