De tijd is rijp voor olie- en gasbedrijven om in duurzame energie te stappen
Dat zegt Jeroen van der Veer, voormalig CEO van Shell, in onderstaand interview uit de Energy Post. Fossiele energiebedrijven kunnen stapsgewijs overschakelen naar duurzaamheid. Aan geld voor nieuwe investeringen is met de huidige rentestand geen gebrek, zegt Van der Veer.
Hoewel Van der Veer niet meer voor Shell werkt, verwoordt hij nog wel het denken en de strategie van Shell. Zo prijst hij, net als de huidige CEO Ben van Beurden, aardgas als brugbrandstof op weg naar een volledig duurzame energievoorziening.
En het bedrijf lijkt inderdaad nieuwe stappen in duurzame hoek voor te bereiden. Zo kondigde Shell in zijn laatste jaarverslag al aan dat het nieuwe grootschalige investeringen in zonne- en windenergie wil doen. Het Financieele Dagblad schreef eind vorige maand dat Shell ook overweegt mee te bieden in een nieuw windmolenpark voor de kust van Zeeland. In mei wordt op een aandeelhoudersvergadering gesproken over een resolutie van aandeelhouderscollectief Follow This, dat wil dat Shell een duurzaam energiebedrijf wordt.
In een interview met Nieuwsuur in februari zei Ben van Beurden al dat Shell een verdienmodel zal moeten vinden dat past bij de opkomst van elektrische en hybride auto’s, ‘zodat we over 100 jaar nog relevant zijn.’ Hij glimlachte toen hij dat zei, alsof hij al meer wist dan hij kon zeggen - alsof de echte aankondiging nog moet komen.
Jeroen van der Veer, ex-CEO Shell, Chairman ING: “Moving away from fossil fuels presents great opportunities for oil companies” Het Financieele Dagblad: Shell aast op windpark voor Zeeuwse kust Aandeelhouderscollectief Follow This wees eerder op de aankondiging van nieuwe groene investeringen in het jaarverslag Hier vind je het interview met Nieuwsuur, waar Van Beurden ook de gewraakte uitspraak deed dat hij ‘alles zou oppompen’ om aan de vraag te voldoen. Overigens onderzoek ik momenteel in een serie gesprekken met Shellmedewerkers hoe het is om bij de olie- en gasgigant te werken en wat het bedrijf kan doen tegen klimaatverandering. Lees hier de aankondiging van m’n project. Blijf op de hoogte van dit soort notities - en van mijn grote verhalen over energie en klimaat - via mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur.