Spring naar inhoud

Een korte update over de grote trends in duurzame energie (en de langzame neergang van fossiel)

De cijfers waarnaar ik hieronder verwijs gaan klimaatverandering niet stoppen, maar ze mogen toch optimistisch stemmen.

Deze week kwam de specialistische website Bloomberg New Energy Finance (BNEF) met een beknopte analyse van de grote trends in duurzame energie. De zes grafieken tonen de reusachtige groei van zonne- en windenergie en de langzame neergang van fossiel.

Een voorbeeld: sinds 2000 is de hoeveelheid elektriciteit opgewekt uit zonnepanelen maar liefst zeven keer verdubbeld. De indrukwekkende groei zal doorzetten, omdat de kosten van zonne- en windenergie blijven dalen.

Twee kanttekeningen, ten eerste: zon en wind leveren samen minder dan twee procent van alle energie die we wereldwijd consumeren - ze zijn dus nog piepklein in vergelijking met olie, kolen en gas.

Ten tweede: voor het klimaat gaat deze ontzaglijke groei niet snel genoeg: de uitstoot van de energievoorziening vlakt af, maar hij moet radicaal naar beneden om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Wat desalniettemin optimistisch mag stemmen, is het feit dat zon en wind nu steeds aantrekkelijker worden ten opzichte van fossiel - en dat er inmiddels veel meer in geïnvesteerd wordt.

Lees verder via de linkjes hieronder, of kijk hieronder een fragment uit de inspirerende recente uitzending van Tegenlicht over de doorbraak van duurzaam.

Het stuk van Bloomberg New Energy Finance (BNEF): Wind and Solar Are Crushing Fossil Fuels Een eerdere markante analyse van BNEF over de stijgende investeringen in groen: Fossil Fuels Just Lost the Race Against Renewables Ander aardig nieuws van deze week: de CO2-uitstoot van 21 landen zakt terwijl hun economieën groeien Benieuwd hoeveel energie de wereld consumeert? En hoeveel daarvan duurzaam is? De Key World Energy Statistics (pdf) van het IEA geven een prima indruk Meer weten over de groene groei? Kijk de Tegenlicht-uitzending Doorbraak van duurzaam Blijf op de hoogte van dit soort notities - en van mijn grote verhalen over energie en klimaat - via mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur.
YouTube
Een fragment uit de Tegenlicht-uitzending Doorbraak van duurzaam
Voor wie de smaak te pakken heeft is ook dit stuk erg interessant: Here’s How Electric Cars Will Cause the Next Oil Crisis Update 3 mei 2016, via Bloomberg: ‘New Record Set for World’s Cheapest Solar, Now Undercutting Coal
Correspondent Democratie & Klimaat