Spring naar inhoud

Het eerste De Correspondent-toneelstuk gaat bijna in première. Kom je kijken?

In het najaar van 2013 reisde ik langs de Europese buitengrenzen. Ik vroeg me af hoe Europa zou inspelen op de komst van, ook toen al, tienduizenden migranten.

Er is intussen veel veranderd.

Tienduizenden werden honderdduizenden migranten, bijvoorbeeld, en het Europese beleid veranderde van onverschillig via wispelturig naar hardvochtig.

Maar, in de kern bleef de kwestie waar het om gaat ongewijzigd:

Wat doe je als welvarend continent wanneer een in potentie eindeloze hoeveelheid migranten een beroep doet op jouw gastvrijheid?

Nu is het probleem natuurlijk dat een continent niet spreken kan. Althans, niet met één mond. De vraag blijft daardoor wat abstract. En het antwoord is algauw vrijblijvend.

Want plannen van politici afkraken is niet zo moeilijk. Maar als je het zelf voor het zeggen hebt: hoe zou jij het dan aanpakken?

Met toneelmaker Casper Vandeputte (van het Nationale Toneel) besloot ik het abstracte dilemma van ons continent terug te brengen tot het dilemma van één persoon.

Om precies te zijn: tot de persoon van Sander Vallinga, gespeeld door acteur Vincent Linthorst.

Vallinga is een psychiater die op een dag wordt geconfronteerd met een wanhopige asielzoeker, die zichzelf op oudejaarsavond in brand gestoken heeft.

De asielzoeker stelt de psychiater voor een onmogelijke keuze: als Vallinga de juiste diagnose stelt, dan mag hij blijven. Kiest hij ervoor die diagnose niet te stellen, dan moet hij terug.

Het resultaat: de voorstelling Fit to Fly, een toneelstuk dat je gegarandeerd met nieuwe ogen naar het vluchtelingenvraagstuk laat kijken.

Kom je ook?

De voorstelling speelt van 19 april tot en met 4 juni overal in het land (zie de speellijst hieronder).

Lezers krijgen 2,50 euro korting als ze mijn voornaam (Karel) invullen tijdens het bestelproces of noemen bij de kassa van het theater.

Het biertje, of het kopje koffie, dat je hiermee uitspaart drink ik graag met je na de voorstelling om er over na te praten.

Op zaterdag 23 april (Nationale Toneel Gebouw, Den Haag) gaat de voorstelling in première. Deze voorstelling is helaas al uitverkocht. Maar opwoensdag 25 mei (Compagnietheater, Amsterdam; 20:30 uur) en zondag 29 mei (Stadsschouwburg, Utrecht, 12:00 uur) zal ik na afloop samen met Casper Vandeputte aanwezig zijn voor een nagesprek.

Ook na de meeste voorstellingen in Den Haag zullen er nagesprekken plaatsvinden met deskundigen als schrijver Toine Heijmans, filmmaker Nafiss Nia en DT&V-directeur Rhodia Maas.Bekijk de site van het Nationale Toneel voor de precieze data.

Acteur Vincent Linthorst speelt in de voorstelling ‘Fit to fly’ de psychiater Sander Vallinga
In dit artikel licht ik de samenwerking met Casper Vandeputte toe Hier tref je de volledige speellijst aan. De tournee duurt van 19 april tot en met 4 juni en doet steden in het hele land aan. Hier lees je meer over hoe de voorstelling tot stand gekomen is (inclusief een mailwisseling van mij met Casper Vandeputte)
Journalist, gespecialiseerd in boerenprotesten