Kunstwerken die je normaal nooit ziet

De meeste musea kunnen maar een fractie van hun collectie tonen: de rest staat opgeborgen in het depot. Deze kunstwerken verkeren in slechte conditie, sluiten niet goed aan bij de rest of zijn simpelweg niet bijzonder genoeg. In het Mauritshuis is nu een tentoonstelling met alleen maar Steeds wordt uitgelegd waarom ervoor gekozen is om de werken niet in de museumzalen te tonen. De presentatie is overzichtelijk (en grappig) en sluit aan bij een trend: er is steeds meer aandacht voor de wereld achter de schermen van musea. Een goede ontwikkeling!

Hoogte- en dieptepunten uit het depot Van 4 februari tot en met 8 mei 2016 laat deze tentoonstellingszaal zien wat normaal gesproken verborgen blijft.
Kijk hier voor meer informatie
Links: de tentoonstelling ‘Hoogte- en dieptepunten uit het depot’ in het Mauritshuis. Rechts: Karel Slabbert, Portret van een man, 1653 (detail). Het schilderij verkeert in een te slechte conditie om te tonen, maar is een dure reparatie op dit moment niet waard.

Rondlopen tussen de ingepakte kunstwerken en het installatieteam


De opbouwperiode tussen twee tentoonstellingen in heeft altijd iets magisch: kunstwerken arriveren in transportkisten en langzaam maar zeker transformeert de ruimte. Normaal gesproken blijven de zalen gesloten voor bezoekers, maar bij Stroom in Den Haag besloten ze om de ruimte tijdens de dynamische installatieperiode juist eens open te stellen voor bezoekers. Dat vind ik dus heel leuk: rondlopen tussen de ingepakte kunstwerken en het installatieteam is bijna interessanter dan een tentoonstelling bezoeken die helemaal af is.

Er is trouwens wel rekening gehouden met het publiek. Je hebt niet het gevoel dat je in de weg loopt en er zijn steeds kunstwerken en video’s te zien (er is zelfs een performance speciaal gemaakt voor de installatieperiode). Maar de combinatie van kisten, stickers, karretjes en gereedschappen heeft een eigen esthetiek die ook leuk is. Weer die achter-de-schermentrend dus.

Display Show Tot en met 22 april gaat Display Show langzaam maar zeker over in Another Reality. After Lina Bo Bardi.
Kijk hier voor meer informatie

Een eigentijdse memento mori

Bij galerie Dürst Britt & Mayhew, ook in Den Haag, zag ik een tentoonstelling met mooie, ingetogen kunstwerken. De video Elective Affinities (Stanley) van Sybren Renema bijvoorbeeld: je ziet een dinoskelet in een natuurhistorisch museum. Aan zijn staart een touwtje met een ballon, die heel langzaam leegloopt en naar de grond zakt. Een soort eigentijdse

Sybren Renema, Elective Affinities (Stanley), 2010.
Pieter Paul Pothoven, Lapis Lazuli fron Serr-i-Sang, 2012-2015.

De video Solitary Company van Puck Verkade gaat over de inwoners van een stil, afgelegen eiland bij de kust van IJsland. En kunstenaar Pieter Paul Pothoven liet Lapis Lazuli, een blauwe edelsteen die wordt gewonnen in Afghanistan, in zulke dunne plakjes snijden dat het materiaal licht doorlaat en als dia functie kan doen. De tentoonstelling stemt een beetje melancholisch, maar op een niet-onprettige manier.

Silent Light Deze expositie is nog tot en met 14 mei te zien in de galerie Dürst Britt & Mayhew in Den Haag. Kijk hier voor meer informatie

Een nieuw museum waar vooral het plafond mooi is

Vorige week opende een nieuw museum haar deuren aan het Museumplein in Amsterdam: het Modern Contemporary Museum Amsterdam (MOCO). Die naam schept, in combinatie met de twee grote kunstenaars waarmee het museum opent – Warhol en Banksy – hoge verwachtingen. Veel te hoge. De villa waar het museum in zit is zeker een bezoekje waard, de rest eerlijk gezegd niet.

Van Warhol zijn een paar overbekende prenten te zien en van Banksy een verzameling totaal tandeloze kitschwerken. Het is bijna pijnlijk om te zien hoe de ooit zo kritische straatkunst is getransformeerd tot hapklare luxeartikelen (de suggestie wordt gewekt dat de werken op straat zijn gemaakt, maar daarvoor zijn het net te handzame consumptiegoederen). Dat Warhol de consumptiemaatschappij ook omarmde, is een te dunne verdediging. En - oh ellende - je Museumkaart is er niet geldig. Maar het plafond is wel heel mooi.

Laugh Now en Royal De tentoonstelling ‘Banksy: Laugh Now’ is te zien tot 4 september 2016. En ‘Warhol: Royal’ is te zien tot 3 juli 2016. Maar natuurlijk blijft ook daarna het mooie plafond nog te zien.
Kijk hier voor meer informatie