Velen van jullie zullen weleens gehoord hebben van Gratis geld voor iedereen, mijn boek over het basisinkomen (en andere utopische ideeën) dat in september 2014 verscheen. Het is in de afgelopen maanden vertaald door Elizabeth Manton, een geweldig vertaalster. Het Engelse boek is dan ook - vind ik - aanzienlijk beter geworden dan het origineel.

Nu is het natuurlijk spannend of de Engelssprekende wereld het boek wil lezen. Aan de timing kan het in ieder geval niet liggen. In de afgelopen maanden is de aandacht voor het basisinkomen wereldwijd geëxplodeerd. Finland heeft een groot experiment aangekondigd, in juni is het referendum in Zwitserland en het lijkt erop dat op 1 januari 2017 de eerste Nederlandse experimenten van start kunnen gaan.

Deze week de ontwikkelingsorganisatie GiveDirectly nog een enorm onderzoek naar het basisinkomen aan in Kenia, dat meer dan tien jaar zal gaan duren. Nog niet eerder is er dus zoveel momentum geweest voor het idee waarvan in de jaren zestig al werd gezegd dat de tijd ervoor was gekomen.

Mocht je meer willen weten: vrijdag werd ik alvast geïnterviewd door zondag publiceerde m’n artikel over open grenzen en gisteren stond ik in met een voorpublicatie over de kortere werkweek.

En trouwens: het Engelse boek is ook gewoon in Nederland verkrijgbaar.

Update 8:30 uur: Inmiddels is de eerste van het boek verschenen in OpenDemocracy.

Utopia for Realists Lees je graag in het Engels? Of zoek je een cadeau voor Engelstalige vrienden of collega’s die in Nederland wonen? Bestel via deze link dan een exemplaar! Hier vind je de kiosk