Welkom in Asperger Valley
Silicon Valley is de plek waar veel technologische innovatie vandaan komt, maar ook waar het aantal mensen met asperger rap stijgt. Filmmakers Eline Jongsma en Kel O’Neill gaan op zoek naar ‘de nieuwe mens’ in Silicon Valley.
We kennen Silicon Valley als broedplaats van technologische innovatie. Een plaats waar veel ingenieurs, wiskundigen en programmeurs werkzaam zijn.
Het gebied tussen San Francisco en San José heeft ook een andere reputatie: er worden veel kinderen met het syndroom van Asperger geboren, een milde variant van autisme. In Santa Clara County, het hart van Silicon Valley, vervijfvoudigde het aantal diagnoses van asperger in tien jaar tijd. ‘Als nerds met elkaar trouwen, is dat slecht voor hun nakomelingen,’ zegt psycholoog Bryna Siegel erover in Nature.
Ze hebben maar een handjevol mensen in dienst met asperger die goed kunnen programmeren. Ze vinden het gewoon goed klinken
De Autism Rights Movement denkt hier heel anders over. Die beweging verdedigt de stelling dat asperger niet moet worden ‘genezen,’ maar dat de maatschappij moet veranderen. Radicale leden menen dat autisme het unique selling point is van de mens van de toekomst.
Bedrijven in Silicon Valley, zoals Oracle en SAT, lijken daar hetzelfde over te denken. Die zeggen graag mensen met asperger in te huren voor bijvoorbeeld programmeerklussen. Siegel betwijfel of dat echt gebeurt: ‘Ze hebben maar een handjevol mensen in dienst met asperger. Ze vinden het gewoon goed klinken.’
Een verhit debat
In Amerika is inmiddels een verhit debat gaande over de mogelijke achtergronden van het toenemend autisme. De antivaccinatielobby gebruikt het toenemend autisme als ‘bewijs’ voor de stelling dat vaccinatie schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid.
De documentaire Vaxxed, met die stelling als uitgangspunt, zou deze week in première gaan op het prestigieuze filmfestival van Tribeca. Mede-oprichter Robert De Niro, zelf vader van een autistisch kind, haalde de film na een storm van protest op het allerlaatste moment uit het programma.
Filmmakers Eline Jongsma en Kel O’Neill wonen in Silicon Valley. Zij worden dagelijks geconfronteerd met de kwestie; op bedrijven, scholen, sportclubs, op straat en in restaurants wordt gesproken over ‘de nieuwe mens’ die voortkomt uit Silicon Valley.
In de korte film On the Spectrum gaan ze op onderzoek uit. Op hun reis langs speculaties en plekken stuiten ze op een bezorgde moeder die een kleuterspeelplaats voor autistische kinderen heeft opgericht. Omstreden psycholoog Siegel betwijfelt hoe effectief die is.