Kan de mens zich ‘buiten zichzelf’ denken?

In onze serie ‘Het einde van de mens als maat der dingen’ brengen Anoek Nuyens en ik in kaart hoe vanuit verschillende disciplines – de filosofie en de kunst, de politiek en de wetenschap – een wereldbeeld in opkomst lijkt waarin de mens niet langer centraal of bovenin de hiërarchie staat. Onze achterliggende vraag is niet alleen of er werkelijk een nieuw, breed gedragen wereldbeeld in de maak is, maar ook wat daarvan de praktische en politieke consequenties zouden zijn.

En, vragen we ons af: in hoeverre zijn mensen eigenlijk in staat zichzelf buiten het centrum te plaatsen, en betekenisvolle relaties aan te gaan met dingen, dieren, en de natuur? Op 18 mei ontvangen we op de redactie een groep jonge denkers – een techniekfilosoof, een cognitief neurowetenschapper, een filosoof / cultureel geograaf en een jurist – om samen over deze vraag na te denken.

Wij hebben al een lijstje vragen in de maak, maar mochten jullie nog vragen hebben, of opmerkingen om mee te geven aan deze discussie, deel ze dan vooral – bijvoorbeeld in reactie onder deze notitie, of per mail aan lynn@decorrespondent.nl. Een verslag van deze bijeenkomst kunnen jullie ergens eind mei tegemoet zien.

Posthumanisme: wat is het? (En waarom zou je emancipatie van dingen willen?) Tijd om dingen serieus te nemen Komt een boom bij de rechter Op de hoogte blijven wanneer er een nieuw stuk in de reeks verschijnt? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!